You are currently viewing Pilkkimisen ABC – Vinkit kuhan pilkkimiseen

Pilkkimisen ABC – Vinkit kuhan pilkkimiseen

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Pilkkimisen ABC – Pikavinkit pilkkimisen aloittamiseen | Pilkkimisen ABC – Jigipilkinnän yleistyminen


Kuhan pilkkikalastus

Kuha on passiivinen ja valikoiva pilkkikala, jonka pilkkikalastuksessa tärkeimpiä asioita on kärsivällisyys. Kuhan passivisuudella voidaan kuvata sen saalistuskäyttäytymistä sekä vaeltamista. Ahvenesta poiketen kuha on paljon passiivisempi kala liikkumaan, joten potentiaalisilla paikoilla ei kannata tyhjää reikää hylätä heti ensikättelyssä. Välillä reiällä saattaa joutua istumaan pitemmänkin tovin, mutta tämän jälkeen kuha osuukin kohdalle ja jääkannen päällä makaa 2-4 kuhaa kotiin ruokapöytään viemisiksi. Koska kuhan pilkintä on käytännössä samalla reiällä istuskelua ja ihmettelyä pitkiäkin jaksoja kannattaa reissulle varautua lämpimin vaattein sekä reiluin eväin.

Ottipaikat kuhalle

Ottipaikkoihin vaikuttaa luonnollisesti se, että missä ja milloin sekä tärkeää on myös olla itse perillä siitä mistä alueilta kuhaa mahdollisesti voisi tavoittaa. Avovesikaudella kuhaa toimittaneet paikat saattavat toimia yhtälailla myös talvella, mutta jos nämä jäävät tyhjäksi arvaksi kannattaa lähteä tavoittelemaan kuhaa penkoilta sekä penkkojen läheisyydessä olevilta laajoilta tasaisilta alueilta, jossa syvyyttä on n. 6-12 metriä. Mitä lähemmäksi kevättä mennään alkaa kuha siirtyä pikkuhiljaa matalampaa vettä kohden. Kuhaa voi kevätjäillä tavoittaa ihan myös 1-3 metrin vedestä sillä näillä tienoilla kuha siirtyy erilaisiin mataliin tasaikkoihin sekä kutulahtiin tankkaamaan pientä kalaa kutua varten. Kova pohja on myös kuhalle mieluisaa aluetta, joka kannattaa ottaa huomioon paikan valinnassa. Ahvenen tavoin kuha ei myöskään ole altis ilmanpaineen vaihtelulle ja hyvin usein on tullut vastaan, että kuha aktivoituu juuri silloin, kun keli vaihtelee rajusti sekä silloin, kun ihminen mieltää kelin huonoksi. Eli ei myöskään kannata jättää kuhan pilkkimistä välistä vaikka jäällä vähän sataisikin lunta ja tuuli tupruttaisi.

Tässä on esimerkiksi monelle kuvasta paikan tunnistavalle tuttu kuhan pilkkipaikka. Alueelta löytyy paikka paikoin jyrkkiäkin penkkoja joiden läheisyydessä tasaisia alueita.
Sekä tässä kuvassa esimerkki kuhan kutulahdesta. Kutulahdet eivät aina ole pääteltävissä pelkästään syvyyskarttojen perusteella vaan vaativat ne myös paikkatietämystä kyseisestä vesistö. Kyseinen alue on matala lahti, joka tunnetaan kuhan keväisenä kutupaikkana. Alueelta löytyy matalaa vettä, joka pitää sisällään runsain määrin syöttikalaa sekä kovaa pohjaa. Tähän astisilla artikkelin tiedoilla kuulostaa siis oivalta kevätjäiden kuhapilkkipaikalta, eikö?

Millä välineillä sekä tekniikoilla kuhaa pilkkimään?

Kuhan pilkinnässä välineet saavat olla hieman jämäkämmät, kuin tavallisessa pilkinnässä. Kuha on kovaleukainen kala, joka vaatii napakat ja tukevat vastaiskut. Kuhan pilkintään tarvitset siis vavan, joka on tarpeeksi jäykkä eikä se antaudu täysin kuhan lyödessä kiinni ja antaessasi vastaiskua.

Kirpunvavan jäykällä aihiolla olevat modatut delfiinit ovat esimerkiksi oiva valinta kuhapilkkivavaksi. Vavaksi käy myös mikä tahansa muu pilkkivapa, kunhan siinä on tarpeeksi vahva aihio.

Siimaksi 0.25 – 0.35mm fluorocarbonia tai monofiilia. Kuhan pilkinnässä kannattaa myös ennemmin suosia ensimmäisenä mainittua eli fluorocarbonia sillä se on venymätöntä toisinkuin monofiili. Tämä edes auttaa vastaiskujen kanssa sillä niistä saadaan paljon napakammat, kun siima ei myötäile vastaliikettä. Pääsiman lisäksi on suositeltavaa käyttää myös pykälää paksumpaa fluorocarbon-tapsia, jonka avulla pyritään minimoimaan viehemenetykset kuhan teräviltä hampailta.

Kairan olisi hyvä olla vähintään kuusi tuumaa (6″), jotta vauraampikin kuha saadaan reiästä ylös. Kuhalla on myös pilkkikalastaessa tapana jäykistää itsensä mutkalle juuri ennen avantoa ja tämä on se kaikista kriittisin vaihe kalan menetyksen osalta. On siis järkevää varustautua tarpeeksi isolla kairalla, jotta vältyttäisiin viimehetken menetyksiltä.

Näiden varusteiden lisäksi tärkeää on pitää mukana myös kalamittaa, jolla saadaan varmistettua kalan pituus ettei matkaan lähde alamittaisia kaloja. Kun lähdet pilkkimään kuhaa niin varmista aina vesistökohtaiset rajoitukset sekä alamitat.

Vieheet kuhan pilkkimiseen

Parhaiten kuhapilkeiksi soveltuvat pystypilkit, pilkkijigit sekä pystypilkit. Oikea väri sekä koko on luontaisesti aina vesistökohtaista, mutta yleisenä ohjeena pituudelle voidaan pitää 7-10cm kaikkien edellä mainittujen pilkkien osalta. Värien osalta on mahdotonta sanoa “oikeita” värejä varsinkin, kun kuha tuppaa olemaan todella värimieltynyt kala ja väri saattaa vaihdella useaankin otteeseen. Mukana kannattaa kuitenkin pitää luomujavärejä sekä mustan ja hopean yhdistelmiä. Vastapainona kannattaa satsata myös ärsyväreihin, esimerkkinä keltainen, oranssi, sinisen sekä violetti saattavat olla tehokkaita värejä. Kuhan pilkintä on myös siitä veikeä lajinsa, että tässä itse vieheen värillä ei välttämättä ole suurin painoarvo sillä kuha on erityisen mieltynyt erilaisiin värikoukkuihin. Älä siis epäröi kokeilla pysty- tai tasapainopilkeissäsi erivärisiä värikoukkuja tai tuunata esimerkiksi pilkkijigiäsi värikoukulla. Mikäli värikoukkujen vaihto kesken kalastustilanteen tuntuu epämieluisalta ajatukselta niin voit tuunata käytössäsi olevaa värikoukkua myös alle minuutissa Orka Fish Roe mätipalloilla, joita löytyy valikoimastamme seitsemää eri väriä.

Kaikuluotaimesta suuri apu kuhan pilkinnässä

Kuha on pilkkijäillä pilkkijälle suuri vastus ja välillä lähettyvillä olevat kuhat saatetaan häätää, kun tekniikka sekä ajoitus eivät kohtaa ilman kaikuluotaimen apua. Kaikuluotaimen avulla voidaan kartoittaa tilannetta siitä, että onko kyseisellä reiällä ollenkaan tapahtumaa, jos puolenkaan tunnin jälkeen kaikuluotaimen ruutu näyttää pelkkää tyhjää niin voisi olla suotavaa siirtyä hetkeksi kokeilemaan toisesta paikasta. Kaikuluotaimen ruudulta on myös tulkittavissa mahdolliset pilkkiä lähestyvät kuhat, jolloin uittotekniikkaa voidaan muuttaa tilanteen mukaisesti,

Kaikuluotain on myös helposti viriteltävissä kiinteästi esimerkiksi pilkkipönttöösi, jolloin vältytään myös ylimääräisten tavaroiden liikuttelulta.

Minkälaiset uittotekniikat toimivat kuhalle?

Kuhan pilkinnässä pätee sama perussääntö, kuin kaikissa muissakin kalastustavoissa. Yhtä ja oikeaa tapaa ei ole. Kuhan pilkinnässäkin on kuitenkin tiettyjä tekniikoita joihin valtaosa kuhanpilkkijöistä turvautuu. Pilkkiä kannattaa pitää n. 30 – 60cm pohjan yläpuolella ja perusuitto saa olla suhteellisen rauhallista sekä aika houkutusvetojen välillä saa olla pidempi, kuin ahvenenkalastuksessa. Mikäli kalaa ei ole näkyvillä ei kuitenkaan kannata kaihtaa hieman isompiakaan houkutusvetoja, jotta saadaan viehe hakemaan mahdollisimman pitkältä. Mikäli tapahtumia on havaittavissa kannattaa uittotekniikkaa passivoida reilusti. Kuhan tarkkaillessa saalistettavaa kohdetta voi hyvin usein turhan äkkipikaiset liikkeet toimea tehokkaana kalan karkoittajana. Mikäli esimerkiksi kaikuluotaimesta on tulkittavissa mahdollinen kohdekala kannattaa vieheen uitto pitää aivan minimissään. Välillä tehokkain tapa saattaa olla pitää pilkkiä ihan vain paikallaan tai tehdä pientä värisytystä.


Jarno Kangas, Kalastusaiheisen sisällön sisällöntuottaja / Blogikirjoittaja