You are currently viewing Pilkkimisen ABC – Jigipilkinnän yleistyminen

Pilkkimisen ABC – Jigipilkinnän yleistyminen

 • Artikkelin kategoria:Kalastus

Mitä on jigipilkintä?

Jigikalastus on viimevuosien saatossa yleistynyt huimaa vauhtia ja erityisesti jigipilkintä on herättänyt ihmisten mielenkiinnon perinteisten pilkkimismuotojen ohella. Jigipilkintä on verrattavissa vertikaalijigaukseen ja jigipilkinnässä kannattaakin suosia vertikaalijigejä tai passiivisen uinnin omaavia jigejä. Jigipilkintä itsessään ei kuitenkaan ole mitään tähtitiedettä ja tekniikka on täysin verrattavissa tasapainopilkillä pilkkimiseen. Jigipilkinnän aloittamiseen tarvitset vain jämäkkäkärkisen pilkkivavan sekä pilkkijigejä ja niihin sopivia pilkkijigipäitä. Kaikuluotaimeista on kuitenkin suuri apu jigipilkinnässä, mutta palataan tähän puoleen toisessa kirjoituksessa tarkemmin.  Alta löydät ohjeita sekä vinkkejä jigipilkintään.

Jigipilkintä on helppo ja vaivaton kalastusmuoto, jonka niksit oppii kuka tahansa ensimmäisen kalapäivän aikana

Joonas Väntti

Millaisia jigejä kannattaa käyttää jigipilkinnässä?

jigipilkinnässä kannattaa suosia vertikaalijigejä tai passiivisen uinnin omaavia jigejä. Loistava valinta jigipilkiksi on sivuiltamme löytyvät Orka Small Fishit, jotka löydät myös jälleenmyyjiltämme ympäri Suomea. Nämä jigit ovat niittäneet kovaa mainetta jigipilkkijöiden keskuudessa ja näillä on rikottu lukuisia ahvenennätyksiä! Pilkkijigejä on myös mahdollista tuunata itse, esimerkiksi jos haluat passivoida jonkun ottipelin uintia vielä enemmän niin häntäpäästä voidaan leikata pieni pala irti. Myös jigitusseilla voi kokeilla muokata vieheitä, etenkin allekirjoittanut on huomannut, että punainen viiva “natural” värisissä jigeissä on silloin tällöin ollut erityisen kiinnostava juttu kalojen näkövinkkelistä. Punainen viiva imitoi haavoittunutta kalaa, joka herättää petokalojen vaistot. Myös kolmihaarakoukun virittämistä pilkkijigiin kannattaa kokeilla. Tämä parantaa jigin tartuttavuutta sekä ottitehokkuutta. Tämä toimii myös iskupisteenä etenkin silloin, kun ahvenet ovat huonolla syönnillä ja käyvät nyrppimässä pelkästään pyrstöä.  

Orka Small Fishit löydät tästä linkistä 

Kolmihaarakoukun asentaminen pilkkijigiin, videon löydät tästä linkistä

Olemme kehittäneet erityisesti jigipilkintään suunnitellut Orka Small Fish-mallin jigit ja näiden erikseen valmistettavat Ruthless Ice Jig Head pilkkijigipäät. Tällä yhdistelmällä saat jigin uimaan vedessä kuin tasapainopilkin

Joonas Väntti

Millaisia jigipäitä kannattaa käyttää jigipilkinnässä? 

Jigipilkinnässä voidaan käyttää ihan tavallisia jigipäitä, mutta talvikaudella perinteisissä jigipäissä kannattaa kuitenkin suosia volframia. Tavalliset jigipäät eivät kuitenkaan luo jigille juuri ollenkaan sivuttaisliikettä, jonka vuoksi itse suosittelen käyttämään Ruthless Fishingin Ice Jig Head pilkkijigipäitä joita olen pelkästään käyttänyt heti ensimmäisen testikerran jälkeen. Pilkkikalastukseen suunniteltu jigipää, jonka uintiliike saa petokalojen saalisvaiston heräämään. Jigipään tarkka tasapainotus uittaa jigiä pitkillä, epäsäännöllisillä liu’uilla puolelta toiselle tasapainopilkin tapaan, ärsyttäen kalat iskemään. Toisien sanoen Ice Jig Head saa jigin imitoimaan pakenevaa pikkukalaa. 

Ruthless Ice Jig Head pilkkijigipäät löydät tästä linkistä

Miten uitan pilkkijigiä? 

Pilkkijigin uitto on hyvin samanlaista, kuin tasapainopilkillä mutta tässäkään ei varsinaisesti oikeaa tapaa ole. Kannattaa etsiä se itselle oikea tyylii ja kokeilla eri tekniikoita erilaisilla syönneillä. Jos olet kuitenkin ensimmäistä kertaa kokeilemassa jigipilkintää voit lähteä liikkeelle näillä vinkeillä. 

Laske jigi ensiksi väliveteen ja parhaassa tapauksessa kalat iskevät kiinni jo tässä vaiheessa. Kaikuluotaimesta on tässä kuitenkin erittäin suuri apu sillä näet miten kalat reagoivat pilkkijigiisi. Jos mielenkiinto ei herännyt pelkästä vieheen laskemisesta niin kannattaa tehdä muutama houkutusveto ja katsoa miten kalat reagoivat siihen. Jos reagointia ei tapahdu niin toistetaan tätä vaihetta niin pitkään kunnes ollaan lähes pohjan tuntumassa. Kun huomaat kalan hitaasti nousevan ihmettelemään pilkkijigiäsi voit tehdä hentoa nypytystä ja samalla nostaa hitaasti pilkkijigiä ylöspäin. Välillä kalat ovan täysin passiivisia tai erittäin ronkeleita, silloin kannattaa kokeilla aktiivisesti eri värejä sekä eri kokoja. Oikean värin ja koon löytyessä kalaa nousee kyllä jään päälle. Mikäli sinulla on käytössä kaikuluotain ja olet käynyt koko väriarsenaalisi läpi eikä kalat siltikään tunnu iskevän kiinni niin ei kannata liikaa sokaistua näytössä näkyvistä kaloista vaan suoraan kokeilla toiselta reijältä. Välillä kalat vain ovat täysin passiivisia ja pian huomaat, että olet käyttänyt reilun tovin näytön tuijottamiseen ja kissa-hiiri leikkiin, joten muista myös aktiivisesti etsiä aktiivista kalaa. 

Mikä koukkukoko sopii mihinkin jigiin?

 • Koukkukoko #4: Orka Small Fish 3 cm
 • Koukkukoko #2: Orka Small Fish 5 cm
 • Koukkukoko #1: Orka Small Fish 5 cm & 7 cm
 • Koukkukoko 1/0: Orka Small Fish 7 cm
 • Koukkukoko 2/0: Orka Small Fish 7 cm & 10 cm
 • Koukkukoko 3/0: Orka Small Fish 10 cm

Mikä jigipään paino mihinkin syvyyteen?

 • Ice Jig Head 5g: 3-5 cm jigit / Uittosyvyys; 0,5-2 metriä
 • Ice Jig Head 7g: 5-7 cm jigit / Uittosyvyys: 2-5metriä
 • Ice Jig Head 10g: 6-10 cm jigit / Uittosyvyys: 5-9 metriä
 • Ice Jig Head 15g: 7-15 cm jigit / Uittosyvyys: 5-20 metriä

Näillä ohjeilla sinun on helppo valita omaan kalastuskäyttöön sopivat jigit ja pilkkijigipäät.

Kurkkaa alla olevalta videolta Joonaksen ohjeet jigipilkintään!

Tekstin kirjoitus: Jarno Kangas, somevaikuttaja 

Kuvat ja videot: Joonas Väntti, Ruthless Fishing 

Kireitä siimoja kaikille!