You are currently viewing Heittokalastusveneen varustelu | Venematto tuo ulkonäköä ja mukavuutta kalastusveneeseen

Heittokalastusveneen varustelu | Venematto tuo ulkonäköä ja mukavuutta kalastusveneeseen

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Venematolla jenkkityyliä kalastusveneeseen

Heittokalastusveneiden rakentelu sekä tuunaaminen on yleistynyt muutaman viime vuoden aikana todella roimasti. Tämän vuoksi Kalastusvinkit-blogiimme ilmestyykin talven aikana muutaman artikkelin pituinen “Heittokalastusveneen varustelu” blogisarja, jossa käydään läpi erilaisia vinkkejä, vihjeitä sekä ohjeita heittokalastusveneiden varusteluun. Ensimmäisessä artikkelissa perehdytään venemattoon, joka onkin tuttu näky hyvin monien uusien kalastusveneiden sisäpinnoissa.


Venematon hyödyt?

Venematolla veneestäsi tulee hiljaisempi sekä turvallisempi sillä matto ei ole liukas kylmällä tai sateisella kelillä. Lisäksi matto toimii eristeenä esimerkiksi kylmän alumiinipohjan päällä, jolloin kylmyys ei pääse heijastumaan jalkoihin. Kesälämpöisillä puolestaan venematto on erittäin miellyttävän tuntuinen paljaiden jalkojenkin alla. Matto on myös helppo pitää siistinä ja se tuo tyylikkyyttä myös vanhempaankin veneeseen.

Venematto tuo tyylikkyyttä myös 20 vuotta vanhaan veneeseen. Kuvassa olevassa veneessä on käytetty Boatstarin 20oz venemattoa.

Maton puhtaanapito on todella helppoa. Esimerkiksi kenkien mukana tuleva irtohiekka sekä muut pienroskat ovat todella helppo puhdistaa matosta pelkästään imuroimalla. Kauden aikana on myös lähes tulkoon mahdotonta välttyä kalojen limalta, veritahroilta sekä muilta likahaitoilta. Myös näiden osalta venematto on helppo pitää puhtaana. Venematto olisi hyvä kerran kaudessa putsata kokonaan ja huolella.

  • Imuroi ensimmäiseksi kaikki ylimääräinen hiekka ja lika pois
  • Suihkuta mattoon tekstiili- tai matonpesuainetta
  • Pese matto pehmeällä harjalla. Tämä liuottaa lian sekä avaa maton karvat
  • Imuroi matto tekstiilipesurilla jolloin lika ja ylimääräinen kosteus saadaan matosta irti.

Maton asennus

Venematon asennus ei ole hankalaa, mutta tässäkin parhaan lopputuloksen saa käyttämällä ammattilaisten palveluita. Jos kuitenkin haluat asentaa maton itse on perusasioiden oltava tiedossa, jotta lopputuloksesta tulisi kunnollinen. Asennukseen tarvittavia työkaluja ovat mattoveitsi, sakset sekä saumarulla.

Päällystettävä osa otetaan irti veneestä ja asetetaan tasaiselle alustalle suoraksi levitetyn maton päälle. Maton reunat saavat tulla reilusti yli liimattavasta kohteesta sillä liimauksen jälkeen matto kiinnitetään kohteen alapuolelle. Liima levitetään sekä mattoon että liimattavaan kohteeseen, jonka jälkeen kohde asetetaan maton päälle. Käännetään kohde ympäri ja tasoitetaan matto kohteen päälle saumarullalla rullaamalla keskeltä kohti reunoja. Tämän jälkeen kohde käännetään takaisin matto kohden alustaa, jolloin painojakauma tekee saumasta kestävän ja tasaisen kuivumisen aikana. Mikäli kohteessa on aukkoja tai reikiä niin ne leikataan auki vasta kun liima on kuivunut.

Irroitettavissa olevat osat kannattaa irroittaa veneestä asennusta varten

Mikäli päällystettävää kohdetta, kuten veneen sisälaitoja ei pystytä irroittamaan niin voidaan ottaa kohteesta malli esimerkiksi pahvilla tai paperilla, jonka avulla matto leikataan oikeaan kokoon sekä muotoon. Muuten liimaamisperiaate on sama. Mikäli työ tehdään esimerkiksi yhden henkilön voimin voi maton asennus sisälaitoihin olla hieman hankalaa mikäli koko matto halutaan liimata kerralla. Tälläisessä tilanteessa voi maton asentaa pieni pala kerrallaan, mutta tällöin työ on todella paljon hitaampaa.

Matto saattaa myös lähteä irtoamaan reunoista, joten kannattaa maton reunat kantata johonkin tiukkoihin väleihin saumalastalla, jos mahdollista tai vaihtoehtoisesti reunojen päälle voidaan asentaa lista.

Käytä tiukkaa liimaa

Maton liimauksessa käytettäväksi suositellaan ulkokäyttöä sekä kosteutta kestävää liimaa, joka kestää myös tärinää. Hyviä liimoja venematon asennukseen ovat esimerkiksi Neofix kontaktiliima, Bison Tix Gel kontaktiliima. Muista myös huolehtia, että liimattava pinta on puhdas ja kuiva.

Mikäli matto tarvitaan uusia niin on tärkeää, että vanha matto sekä sen liimajäänteet poistetaan erityisen huolellisesti.

Venemattoja on saatavilla eri vahvuuksissa. Yleisimmät suomessa ovat 16oz ja 20oz. Mitä suurempi luku on sitä tiheämpi, pehmeämpi ja paksumpi matto on. Kuten arvata saattaa niin myös hinta kulkee käsi kädessä suurenevan lukeman mukana.

Suomessa venemattoa myyvät esimerkiksi Boatstar Oy sekä Apajamatkat Oy


Jarno Kangas, Kalastusaiheisen sisällön sisällöntuottaja / Blogikirjoittaja