You are currently viewing Kuinka valitset oikeanlaisen vavan | Ruthless Rods

Kuinka valitset oikeanlaisen vavan | Ruthless Rods

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Minkä pituinen vavan kuuluisi olla? Onko olemassa yleisvapaa, jolla kalastaisin kaikkia kalalajeja? Mitä eroa vavoilla on? Minkälainen olisi hyvä vapa jigikalastukseen? Nämä ovat niitä yleisimpiä kysymyksiä, kun edessä on uuden vavan osto. Tässä artikkelissa perehdytään heitto- sekä jigikalastukseen soveltuviin vapoihin ja käydään hieman läpi meidän valikoimastamme löytyviä Ruthless sarjan vapoja.


Verkkokaupastamme löytyvät nyt myös tämän kauden uutuusvavat!

Ruthless Rods vapasarjaa täydentää tänä kesänä uudet Pro Series sekä Glass-Series vavat sekä perinteisestä vihreästä aihiosta löytyy nyt myös lisäksi Dropshot-jigikalastukseen suunnattu vapamalli. Vavat ovat nyt saatavilla verkkokaupastamme sekä pian myös jälleenmyyjiltämme. Uusista vapasarjoista on tulossa heinäkuun puolenvälin jälkeen tarkempaa esittelyä niin blogiin kuin youtube-kanavallemme.


Tässä artikkelissa käydään läpi sitä, että miten löydät itsellesi juuri sopivan vavan heitto- sekä jigikalastukseen. Perehdymme vapojen toimintaan ja määrittäviin tekijöihin joiden avulla vavan valinta sujuu ongelmitta. Vavoissa tosin on myös todella paljon niin sanotusti kosmeettisia tekijöitä, jotka ovat vain kiinni kalastajan mieltymyksistä. Näihin tekijöihin lukeutuvat muun muassa takakahvan muotoilu sekä materiaali. Myös pituus on osittain kiinni kalastajan omista mieltymyksistä vaikka on vavan pituudella myös teknistä merkitystä.

Monella satunnaisesti kalastavalla ensimmäisenä ajatuksena on hyvin usein, että olisi vain se yksi niin sanottu yleisvapa, jolla kalastetaan kaikki mahdolliset kalalajit. Tässä kuitenkin astuu kehiin sellainen ongelma, että jokainen on vapa suunniteltu toimimaan optimaalisesti tietyn kalalajin sekä vieheiden kanssa. Tätä kohtaa avataan tarkemmin tekstissä hieman alempana. Vavan valinnassa ensimmäinen määrittäjä on se, että kalastetaanko hyrrä- vai avokelalla. Molemmille kelatyypeille on olemassa omat vapansa.

Viehesuositus sekä vavan toiminta

Viehesuositus ilmaisee sen, että minkä painoisille vieheille vapa on suunniteltu. Eli vapaa valittaessa ensimmäinen tekijä on se, että tiedetään millaisilla sekä minkä painoisilla vieheillä heitetään. Kevyellä viehesuosituksella olevalla vavalla on lähes tulkoon mahdotonta heittää raskaita haukikumeja tai jerkkejä ja puolestaan järeämmällä haukivavalla pienempien kovavieheiden sekä jigien heittäminen tuntuu todella epämiellyttävältä. Alla olevasta taulukosta saat hahmoteltua eri viehesuosituksen vapojen käyttötarkoituksia.

VapatyyppiViehesuositusKäytettävät vieheetKäyttökohdeTavoitekalatSiimasuositus
Ultralight-vapa (UL)0-8gMicrojigit & UL-vaaputAvovesiAhven0.08 – 0.10
Kevyen kalastuksen vapa3-15gJigit, lipat, vaaput, heittoperhotAvovesi & koskikalastusAhven & jalokalat0.08 – 0.13
Ahvenvapa5-25gJigit & kovavieheetAvovesi & koskikalastusAhven & jalokalat0.10 – 0.15
Kuhavapa10-35gJigit & kovavieheetAvovesi & koskikalastusKuha, jalokalat, meri- /järvitaimen0.14 – 0.25
Haukivapa20-80gHaukijigit, jerkit, spinnerbaititAvovesiHauki0.20 – 0.30
Raskas haukivapaUp to 250gHaukijigit & jerkitAvovesiHauki0.22 – 0.40

Nyt tiedossa on suunnilleen mihin tarkoitukseen, mille vieheille sekä mille kalalajeille eri viehesuosituksilla olevat vavat ovat tarkoitettu. Tästä päästäänkin eteenpäin ja on aika perehtyä vapojen toimintaan, jonka myötä saadaan myös selvyys siihen, että miksi niin sanottua yleisvapaa ei ole olemassa.

Aihion toiminta

Moderate-fast, medium-fast, fast, extra-fast. Jokin näistä edellä mainituista nimikkeistä löytyy hyvin usein aihion rungosta tai vavan tuotetiedoista eri verkkosivuilla. Näillä kuvataan aihion toimintaa, eli kuinka nopeasti vapa palautuu suoraksi kuormituksen jälkeen. Etenkin fast ja extra-fast toimisilla vavoilla kevyimpienkin jigien, lippojen sekä vaappujen heittäminen pitkälle onnistuu sujuvasti. Fast ja extra-fast toiminnan vavat ovat erityisen suosittuja jigikalastuksessa. Tottumattomammalle nopeatoimiset vavat saattavat alkuun olla hieman haasteellisia, mutta vapaan totuttuaan heittopituudet sekä heittojen tarkkuus kasvavat. Aihion toimintaan vaikuttaa myös aihiossa käytetyn materiaalin laatu, joka kulkee käsi kädekkäin hinnan kanssa.

Vavan toiminta ja jäykkyys

Vavan jäykkyys ja toiminta sekoitetaan hyvin usein aihion toimintaan vaikka usein jäykkyys sekä toiminta noudattavatkin toisiaan. Vavan jäykkyys toimii vaikuttavana tekijänä kalan väsyttämisessä, vastaiskuissa sekä heittokontrollissa. Toiminnasta ja jäykkyydestä puhutaan termeillä kärkitoiminen, puolikärkitoiminen, puolitoiminen sekä kokotoiminen.

Kärkitoiminen vapa taipuu vain kärkiosasta ja on tarkoitettu pehmeäsuisten kalojen kalastukseen, pääosin ahvenelle sekä jalokaloille. Kärkitoiminen vapa tuottaa tarpeeksi pehmeät vastaiskut pehmeäsuisille kaloille sekä myötäilee esimerkiksi ahvenen “tirritystä” väsytystilanteessa. Mikäli ahventa kalastetaan liian jäykällä vavalla niin ongelmaksi saattaa muodostua se, että vastaiskua tehdessä koukku repeytyy irti ahvenen suusta tai ahven pääsee pyristelemään itsensä irti sen “tirrittävällä” uintitavalla, kun vapa ei myötäile ollenkaan sen liikkeitä.

Puolikärkitoiminen vapa taipuu pidemmältä matkalta, kuin kärkitoiminen vapa mutta kärki ei ole niin herkkä ja aihiossa on enemmän voimaa. Puolikärkitoimiset vavat ovat pitkälti suunnattu kuhan kalastukseen sillä näissä vavoissa tuntumaa saadaan pidettyä vielä yllä, mutta samaan aikaan vavan aihiossa riittää voimaa hieman kookkaammankin kalan väsyttämiseen ja esimerkiksi kovaleukaiselle kuhalle saadaan tarpeeksi napakat vastaiskut, kun kärki ei anna liikaa periksi. Noin 10-30g viehesuosituksella oleva puolikärkitoiminen kuhavapa on lähimpänä määritelmää “yleisvapa”, mutta tässäkin tuntuma ahvenenkalastuksessa katoaa melko reippaasti.

Puolitoiminen vapa taipuu nimensä mukaisesti puolen aihion mitalta. Puolitoimisia vapoja ovat hyvin yleensä hieman raskaampaan hauenkalastukseen suunniteltuja vapoja. Puolitoimisilla vavoilla saadaan pidettyä hyvä tuntuma painavimpiinkin haukivieheisiin sekä isolle hauelle / kuhalle saadaan tarpeeksi napakat vastaiskut. Myöskin isomman kalan väsyttäminen sujuu helpommin, kun aihiossa on tarpeeksi voimaa väsyttämiseen.

Kokotoiminen vapa puolestaan taipuu koko pituudeltaan. Heittokalastuksessa kuitenkin nykyaikana kokotoimiset vavat ovat hyvin harvassa eivätkä ne sovellu oikeastaan mitenkään esimerkiksi jigikalastukseen. Kokotoimisella vavalla heittoliikkeen on oltava todella pitkä sekä rauhallinen. Oikeastaan ainut käyttötarkoitus johon nykypäivänä kokotoimista vapaa voi suositella on pehmeäsuisten jalokalojen pyytämiseen. Kokotoiminen vapa toimii loistavasti kalan väsytyksessä sillä kala joutuu kokoajan taistelemaan vavan toimintaa vastaan sen koko mitaltaan ja kalan on vaikea ravistella itseään irti sillä aihio myötäilee kokoajan kalan jokaista liikettä.


Mitä merkitystä on vavan pituudella?

Pituus on oikeastaan enimmäkseen kiinni kalastajan omasta mieltymyksestä sekä tuntumasta. Vavan pituuden kannalta kannattaa kuitenkin kartoittaa sitä, että minkälaiseen kalastukseen vapa on tulossa. Mikäli kalastus tapahtuu rannalta, niin ei välttämättä kannata napata hyllyn pisintä vapaa sillä pian saattavat olla niin pusikot kuin puun oksatkin vavan kanssa solmussa. Myös erilaisilla kelluntarenkailla sekä kalastuskajakeilla kalastaessa lyhyempi vapa saattaa olla säilytykseltään sekä käytettävyydeltään fiksumpi ratkaisu. Avonaisessa tilassa, kuten veneeltä kalastaessa pituus kannattaa valita oman tuntuman mukaisesti.

Pituudella on kuitenkin myös muutamia konkreettisia tekijöitä vavan toiminnan sekä heitettävyyden kannalta. Pidemmällä vavalla voidaan saada joitakin metrejä lisäpituutta heittoihin sekä väsytykseen saadaan enemmän voimaa, kun aihio-osuus on pidempi.

Mitä muuta ottaa huomioon vapaa hankkiessa?

Toiminnan, vapatyypin, viehesuosituksen sekä muiden oleellisten tekijöiden lisäksi kehiin astuu myös paljon makukysymyksiä. Kuten esimerkiksi vavan painon sekä takakahvan roolin osalta.

Vavan painolla ei juurikaan konkreettista merkitystä ole, mutta etenkin aktiivisemmilla kalastajilla suurena kriteerinä vavan osalta on kevyt paino, etenkin köykäisempien settien osalta. Kevyemmällä setillä kalastaminen on erittäin miellyttävää puuhaa monelle, mutta taas puolestaan joku voi kokea hieman painavamman setin miellyttävämmäksi omaan käteen. Niin sanotusti ikävä tosiasia on myös se, että keveys maksaa. Eli mikäli haluaa vapaa kaikista keveimmästä päästä pitää olla valmistautunut maksamaan enemmän tuohta, kuin “perusvavasta”.

Takakahvan rooli on täysin puhtaasti makukysymys. Joku tykkää korkkikahvoista ja joku tykkää lyhyestä ja kapeasta takakahvasta. Toki pitempi ja paksumpi takakahva saattaa tarjota enemmän momenttia isojen kalojen väsytykseen, mutta itse köykäisempiin setteihin tottuneena koen hauenkalastuksessa pidemmän ja paksumman takakahvan jopa hieman kömpelönä.

Meidän koko vapavalikoimamme löydät tästä linkistä!


Mikäli sinulla on kysyttävää kalastusvälineistä tai esimerkiksi juuri vavoista niin älä aristele kysyä kalastustarvikeliikkeiden myyjiltä tai alan ammattilaisilta. Allekirjoittanutkin vastaa mielellään teidän kysymyksiin tai antaa suosituksia esimerkiksi instagramin puolella @jakefishng.

Jarno Kangas, somevaikuttaja / Blogikirjoittaja