You are currently viewing <strong>Pilkkimisen ABC – Pikavinkit pilkkimisen aloittamiseen</strong>

Pilkkimisen ABC – Pikavinkit pilkkimisen aloittamiseen

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Pilkkiminen on jokamiehen oikeus jota on suomessa harrastettu jo tuhansia vuosia ja on se edelleen yksi suosituimpia kalastusmuotoja. Pilkkimistä voi siis harrastaa kuka vain ja lähestulkoon missä tahansa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. On olemassa myös erityiskohteita joihin myös pilkkijä tarvitsee luvan. Nämä ovat kohteita, jonne istutetaan pyyntikokoista kalaa kalastettavaksi, hyvin usein nämä kohteet ovat esimerkiksi kirjolohilampia. Talvikalastuksessa hankittavien välineiden määrä on hieman suurempi, kuin kesällä kalastaessa sillä pilkkiessä tarvitset muutamia varusteita, jotka ovat välttämättömiä. Myös kotimaamme talvet saattavat aiheuttaa haasteita sillä välillä jäät ovat niinkin heikkoja ettei kokemattomammalla pilkkijälle ole paljoakaan jäille asiaa.  

Mitä välineitä tarvitsen pilkkimisen aloittamiseen?

  • Kaira on lähtökohtaisesti tärkein väline, jotta pilkki saadaan uimaan. Suojakeleillä toki voi suosituimmilla paikoilla pilkkiä vanhoistakin rei’istä, mutta sen varaan ei välttämättä kannata jättää sillä voivat nekin olla jo jäässä.  Aloittelijoille suosituksena olisi 4-6″ kaira.
  • Sohjokauha on tarpeellinen apuväline etenkin jos käytetään pieniä vieheitä kuten morreja. Jotta tuntuma pieneen vieheeseen pysyy on hyvä tyhjentää ainakin suurimmat sohjot pois avannosta.  
  • Jotta pilkkiminen päästään aloittamaan tarvitaan pilkkisetti siimalla. Tälläisenkin löydät verkkokaupoista- sekä tavarataloista alle kymmenellä eurolla.  
  • Joissakin pilkkiseteissä tulee myös pilkkilukko valmiina, mutta näitä on hyvä hankkia myös varalle. Pilkkilukon avulla saat vaihdettua pilkit sukkelasti ilman solmimista. Morrit kuitenkin on suositeltavaa solmia suoraan siimaan. 
  • Kannattaa myös satsata muutamaan vaihtopilkkiin. Esimerkiksi muutama morri, muutama pystypilkki sekä muutama jigi- tai tasapainopilkki joita voit vaihdella syönnin mukaan. 
  • Pilkkipönttö tai pilkki-istuin. Istuimen valinnassa kannattaa huomioida se, että kulkevatko kaikki tavarat yhdessä paikassa vai haluatko esimerkiksi eväät sekä pilkkivälineet erikseen ja kaloille oman säilytyspaikan. 
  • Ahkio on myös oiva lisävaruste mikäli tavaraa on paljon. Etenkin jos pilkkipaikoille on vähänkin pitempi matka niin kaikkea ei tarvitse kantaa käsissä. 
  • Sopivat jalkineet sekä vaatetus on yksi tärkeimmistä asioista. Etenkin lämpöiset sekä turvalliset jalkineet ovat etusijalla, jos jalat kylmenevät niin kylmyys leviää todella helposti myös ylemmäksi vartaloa. Esimerkiksi lämpöiset lämpösaappaat ovat hyvä valinta ja niihin lisäksi liukuesteet etenkin lumettomalla jäällä. Etenkin akkukairalla kairatessa liukkaalla jäällä liukuesteet ovat väistämättömät. Pukeutumisen kannalta taas kaiken A ja O on lämmin kerrospukeutuminen. Alimmaksi kerrastoksi kannattaa pukea kosteutta siirtävä alusasu, kuten merinovillainen aluskerrasto. Tämän päälle jotain lämmintä välikerrastoksi, kuten villapaita tai fleecetakki. Pilkkikauden ensimmäisillä sekä viimeisillä jäillä välikerrastona voidaan käyttää myös uloimman kerroksen alle puettavaa kuivapukua, joka toimii samalla myös niin sanotusti edullisena henkivakuutuksena. Päällimmäiseksi kannattaa pukea jotain todella lämmintä, kuten pilkkihaalari- tai asu. Myös paksu toppatakki ajaa asiansa, mutta se ei välttämättä pidä tuulta ja sadetta yhtä hyvin. Lauhemmilla keleillä myös kuorivaatteet toimivat oivana päällyskerrastona. 
Nämä tuotteet päätyisivät allekirjoittaneen ostoskoriin verkkokaupastamme mikäli fiktiivisesti edessä olisi ensimmäinen pilkkireissuni.

Erilaiset pilkit ja miten niitä uitetaan?

Perinteisimpiä pilkkejä ovat pystypilkit, tasapainopilkit sekä mormyskat. Näiden lisäksi jigipilkit ovat kasvattaneet suosiotaan jatkuvasti. Enemmän tietoa jigipilkinnästä löydät tästä linkistä

Tasapainopilkit

Alussa kannattaa viehe laskea väliveteen ja tehdä muutama isompi avausveto ja sen jälkeen hieman pienempiä 5-15cm nykäisyitä. Mikäli tärppiä ei tule niin voi laskea pilkkiä hieman alemmas ja tehdä uudestaan houkutusvetoja. Tätä voi toistaa niin kauan kunnes pilkki on pohjalinjassa. Hyvällä syönnillä kannattaa tasuri koittaa pitää kokoajan liikkeessä, välillä voi pitää muutaman sekunnin taukoja. Ahventa kalastaessa kannattaa keskittyä enemmän näihin pieniin vetoihin ja tässäkin on tärkeää pitää tasuri kokoajan kalastavana ja liikkeessä.

Mormyskat

Morreilla pilkkiessä itse en ainakaan koskaan käytä pitkiä vetoja. Morreilla kannattaa tehdä kokoajan pientä nypytystä joko vavalla tai sormella vapaa nypyttäen. Välillä voi käydä kopauttamassa pari kertaa pohjaa ja siitä nostaa morria kokoajan ylemmäs samalla vapaa nypyttäen. Välillä voit myös pitää morria hetken ihan paikallaan. Jokaisella on kuitenkin oikeastaan oma tyylinsä ja kaikki tyylit ovat oikeita.

Ruthless Fishingin perhomorrit löydät täältä!

Pilkkijigit

Laske jigi ensiksi väliveteen ja parhaassa tapauksessa kalat iskevät kiinni jo tässä vaiheessa. Kaikuluotaimesta on tässä kuitenkin erittäin suuri apu sillä näet miten kalat reagoivat pilkkijigiisi. Jos mielenkiinto ei herännyt pelkästä vieheen laskemisesta niin kannattaa tehdä muutama houkutusveto ja katsoa miten kalat reagoivat siihen. Jos reagointia ei tapahdu niin toistetaan tätä vaihetta niin pitkään kunnes ollaan lähes pohjan tuntumassa. Kun huomaat kalan hitaasti nousevan ihmettelemään pilkkijigiäsi voit tehdä hentoa nypytystä ja samalla nostaa hitaasti pilkkijigiä ylöspäin. Välillä kalat ovat täysin passiivisia tai erittäin ronkeleita, silloin kannattaa kokeilla aktiivisesti eri värejä sekä eri kokoja. Oikean värin ja koon löytyessä kalaa nousee kyllä jään päälle.

Ruthless Fishingin Orka Small Fishit löydät täältä!

Pystypilkit

Pystypilkillä pilkkiessä kannattaa tehdä tasavälein vähän isompia vetoja ja välissä voi pikkuisen nypyttää tai antaa pilkin olla ihan vain paikallaan. Jos kyseiseltä reijältä löytyy kalaa niin yleensä riittää se, että lasket vain pilkin alas ja teet pientä nypytystä vavalla, voit myös hitaasti samalla ruveta nostamaan pilkkiä ylemmäs aina vaikka suorille polville saakka mikäli pystyt esimerkiksi kaiusta näkemään, että kala seuraa kokoajan perässä.

Ruthless Fishingin pystypilkit löydät täältä!

KURKKAA VIDEOLTA RUTHLESS PYSTYPILKIN ESITTELY

Turvallisuus ennen kaikkea

Tärkein ensimmäisenä, naskalit tulee pitää aina kaulalla. Naskalit ovat erittäin tärkeä turvallisuusvaruste mikäli satut putoamaan jäihin. Siinä vaiheessa, kun teräsjäätä alkaa olla noin kahdeksan senttimetriä niin pitäisi olla jo turvallista kulkea jäällä. Naskaleiden lisäksi mukana kulkevia turvavarusteita ovat: vesitiiviissä pussissa oleva puhelin, pilli, heittoliina, ufopeitoksi kutsuttu pelastuspeite sekä vaihtovaatteet.

Miten löydät hyvät pilkkipaikat?

Kun liikut vierailla vesillä tai olet vasta aloittamassa talvikalastusta niin paikat saattavat olla hieman hakusessa. Apuna kannattaa käyttää karttasovelluksia ja etsiä niistä erilaisia pohjan epätasaisuuksia. Kaikki penkanreunat, hyllyt, montut ja pakat kannattaa käydä huolella läpi. Rantamatalissa pilkkiessä kannattaa kiinnittää huomiota maamerkkeihin, onko rantavedessä isoja kiviä tai pieniä karikkoja, onko rannalla jyrkästi laskevaa kalliota tai onko lähettyvillä isoa kasvustoa. Kannattaa myös kiinnittää huomiota vanhoihin pilkkireikiin, sillä välillä ne saattavat kertoa jotain mitä pohjan muodot ei kerro.

Kaikuluotain toimii myös hyvänä apuna pilkinnässä, kaikuluotaimella näet syvyyden sekä kaikuluotain näyttää onko alapuolellasi kalaa. Valtaosassa perinteisistä kaikuluotaimista toimii 200kHz taajuudella, joka näyttää reiästä alaspäin noin 20 asteen keilalla. Alue ei siis ole kovin suuri, joten jos sinulla on joku potentiaalinen paikka tiedossa ja ensimmäinen reikä ei näytä kalaa niin kannattaa tehdä ihan 3-5m siirtymiä ja etsiä löytyisikö potentiaalisesta paikasta osviittaa kaloihin.

Ahventa pilkkiessä lähden yleensä kartoittamaan paikkoja syvänveden lähellä olevista paikoista.

Esimerkiksi vähän laajemmat tasaiset hyllyt tai selvästi matalampaa pattia tai kivikkoa mitä löytyy esimerkiksi karttaselaimesta. Yleisesti syöttikala, varsinkin jos on kyseessä järvi mistä löytyy muikkua pyörii täällä syvässä vedessä jossain vesikerroksessa ja isot ahvenet sen perässä.

Joonas Väntti / Ruthless Fishing
Karttasovelluksilla löydät järvien syvyyskartat ja tätä kautta pääset kartoittamaan potentiaalisia alueita. Monista karttasovelluksista löytyy myös realiaikainen GPS-paikannus, joka helpottaa puolestaan jäällä ollessa potentiaalisen paikan löytämistä. Monesti vieraalle järvelle lähtiessä saatankin jo edellisenä iltana merkata karttaan kartoittamani paikat, joita sitten seuraan jäällä ollessani. Kuvakaappaus: www.karttaselain.fi

Mitä varusteita kannattaa pitää mukana?

Hauen sekä kuhan varalta mukana kannattaa pitää pihtejä ja helpotusta tuo vielä lisäksi mikäli ne ovat pitkäkärkiset. Mukana kannattaa pitää myös ihan perinteistä rullamittaa minkä avulla voidaan mitata esimerkiksi jään paksuus sekä pystytään varmistamaan mitallisen kalan pituus. Kalan tainnutusta varten pitää olla mukana joku esine millä tainnutuksen saa tehtyä mahdollisimman helposti ja kivuttomasti, esimerkiksi kalapappi. Myöskin ruoaksi otettava kala on suotavaa verestää heti jäällä, joten tätä varten tarvitset myös jonkin sortin puukon. Mukaan otettavia kaloja varten tarvitsen myös jonkun pussin tai astian, kuten kylmälaukun tai pilkkipöntön.

Tekstin kirjoitus: Jarno Kangas, somevaikuttaja 

Kuvat ja videot: Joonas Väntti, Ruthless Fishing 

Kireitä siimoja kaikille!