You are currently viewing Ruthless Weight Violet Series – Erilaiset jigirigaukset

Ruthless Weight Violet Series – Erilaiset jigirigaukset

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Kauden 2023 uutuuksien joukosta löytyy Ruthless Weight Violet Series painot. Moni varmasti tunnistaakin nämä painot ja sen mihin näitä käytetään, mutta ruudun toiselta puolelta löytyy varmasti myös suuri joukko niitä joille nämä painot näyttävät ihan vierailta tai ei ole täyttä varmuutta miten näitä käytetään. Mitä näillä painoilla siis tehdään? Ruthless Weight Violet series sisältää erilaisia painoja joita käytetään erilaisten jigirigauksien tekemiseen. Monelle jigikalastajalle perinteinen jigipäärigaus on varmasti se kaikista tunnetuin sekä käytetyin rigaustapa, mutta tässä sukelletaan hieman pintaa syvemmälle jigikalastuksen ihmeelliseen maailmaan.

Ennen kuin lähdemme tutustumaan näihin eri jigirigauksiin niin käväisehän myös lukemassa meidän Jigikalastuksen ABC. Sieltä löydät oleellista tietoa esimerkiksi jigitekniikoista sekä miten erilaiset jigit eroavat toisistaan ja minkä mallista jigiä kannattaa käyttää missäkin jigausmuodossa. Näistä tiedoista on hyötyä, kun lähdemme tarkemmin tutustumaan eri jigirigauksiin.


Perinteinen jigipäärigaus

Perinteinen jigipäärigaus on se kaikista tunnetuin tapa sekä samalla myös edelleen suosituin niin alottelijoiden, kuin kokeneempienkin jigikalastajien keskuudessa. Perinteinen jigipää pujotetaan jigiin siten, että koukku tulee selkäpuolelta ylös eikä jigi jää mutkalle. Koukun pituus määräytyy käytettävän jigin pituuden mukaisesti sekä jigipään paino määräytyy kalastettavan syvyyden mukaan.

Perinteisellä jigaustavalla jigi heitetään kohteeseen ja annetaan sen valua pohjaan. Tämän jälkeen kelalla 2-3 kierroksen nopeita kelauksia ja odotan, että jigi vajoaa hieman alemmas, jonka jälkeen kelaan taas 2-3 kierrosta. Tämä jatkuu aina siihen saakka kunnes viehe on veneessä. Jigiä voi uittaa myös vavalla tekemällä nypytyksiä ja kelaamassa aina välissä tyhjän siiman kelalle.


Cheburashka-rigi

Cheburashka-rigaus on hyvin samankaltainen kuin perinteinen jigipää, mutta tässä koukku sekä paino eivät ole kiinteästi kiinni toisissaan. Jigiin laitetaan oikean kokoinen Offset,- Dropshot- tai singlekoukku, johon kiinnitetään erillinen cheburashka-paino. Tämä mahdollistaa sen, että koukku pääsee liikkumaan vapaammin painon takana ja sillä saadaan jigille aikaan herkempi uinti sekä kalalle pienempi vastus. Kalastustapa ei juurikaan poikkea normaalista jigaustavasta.


Dropshot-rigi

Dropshot-rigauksella jigi saadaan uimaan pohjalinjan yläpuolella. Dropshot rigissä pääsiimaan laitetaan perukkeeksi fluorocarbonia tai monofiiliä, johon solmitaan dropshot koukku. Koukun jälkeen jatketaan dropshot-rigiä noin 40-60cm alaspäin oman maun mukaisesti. Rigi päätetään siihen, että perukkeen häntään sidotaan dropshot-paino. Koukun ja painon välinen mitta määrittää sen, että kuinka ylhäällä jigiä halutaan uittaa pohjalinjaan nähden. Dropshot rigissä voidaan käyttää joko leikarillista tai leikaritonta dropshotkoukkua. Itse käytän perukkeena fluorocarbonia sekä leikaritonta dropshotkoukkua, näin ollen vältytään ylimääräisiltä välikilkkeiltä sekä solmuilta, jotta tuntuma vieheeseen pysyy mahdollisimman hyvänä. Dropshot rigissä voidaan käyttää myös leikarillista dropshot koukkua jolloin pääsiima sidotaan koukun ylempään leikariin ja koukulta painoon menevä materiaali sidotaan koukun alempaan leikariin. Tämä mahdollistaa sen, että koukun ja painon välissä voidaan käyttää fluorocarbonin sijasta monofiiliä, joka ei ole niin tönkköä, kuin fluorocarbon.

Dropshotissa jigiä voidaan uittaa joko tekemällä kelalla nypytyksiä sekä sivuttaisliikkeitä tai kelaamalla. Dropshotissa todella passiiviselle kalalle toimii hyvin usein myös erittäin hidas kelaaminen, siten että paino pitää kontaktin kokoajan pohjassa. Dropshotissa voidaan huoletta käyttää raskaampia painoja sillä ne eivät vaikuta itse jigin uintiin jigin ollessa “painoton”. Näin pohjakontakti saadaan pysymään kokoajan hyvänä. Viimeisimmät nypyttelyt sekä pysäytykset veneen alla ovat hyvin usein tämän jigaustavan iskupiste. Erityisesti ahvenparvet ajautuvat kesällä hyvin usein suoraan veneen alle seurattuaan parvista hajaantunutta yksilöä, joka on erehtynyt nappaamaan vieheen suuhunsa kauempaa. Dropshotilla saadaan näin viimeisilläkin henkäyksillä veneen alta erittäin paljon tehoa kalastukseen.Dropshot-rigi on hyvin pitkä ja rigin tekeminen vaatii hieman näppäryyttä, joten sitä ei heti ensimmäisenä kannata tarjota perheen pienimmille tai vasta-aloitteleville jigikalastajille.


Tokyo-rigi

Tässä vaiheessa pompataan vielä pikkaisen tuntemattomammille vesille, sillä otamme seuraavaksi käsittelyyn hieman uudempien tuulien mukana saapuneen Tokyo-rigin. Tokyo-rigissä idea on hyvin pitkälti sama, kuin dropshotissa mutta toteutus on helpommassa muodossa. Tokyo-rigissä valmiissa painoissa vieheen sekä painon välistä pituutta ei kuitenkaan pysty itse säätämään. Tokyo-rigissä vieheeseen laitetaan offset, -dropshot -tai singlekoukku, johon tokyopaino kiinnitetään. Painossa leikari toimii nivelenä, jolloin vieheen vastus kalalle ei ole niin suuri. Tokyo-rigi toimii erinomaisesti esimerkiksi kasvuston seassa sekä kovalla säällä, kun pohjalinjan kontaktin pitämiseen tarvitaan enemmän painoa. Jigaustapa tokyo-rigillä on aika pitkälti sama, kuin perinteisessä pohjalinjajigauksessa perinteistä jigipäätä käyttäen.


Vertikaali-rigi

Vertikaalijigauksessa jigi pidetään tietyssä syvyydessä kohtisuoraan veneen alapuolella. Venettä ei tarvitse ankkuroida vaan vene voi olla pienessä liikkeessä kokoajan. Vertikaalijigauksessa painot ovat myös huomattavasti painavempia, jotta veneen liikehtiessä tuntuma pysyy hyvänä sekä jigi pysyy kohtisuoraan veneen alapuolella. Vertikaalijigauksessa harvemmin käytetään perinteistä jigipäätä vaan jigit koukutetaan erilaisilla stingereillä tai rigeillä. Painona käytetään usein jigin päähän kierrettävää jigiruuvipainoa ja-/ tai erilaisia lisäpainoja. Vertikaalijigauksen suosio on noussut viimevuosina kaikuluotainelektroniikan kehittymisen myötä. Erityisesti täsmävertikaalijigaus on kovassa suosiossa isoja kaloja kalastaessa.

Vertikaalijigauksessa voidaan käyttää myös shallow-rigiä eli matalan veden rigiä, jossa viehe koukutetaan painottomasti. Toimii matalan veden lisäksi myös kylmillä vesillä esimerkiksi kuhan ollessa passiivisena.


Jarno Kangas, somevaikuttaja / Blogikirjoittaja