You are currently viewing Opas avo- sekä hyrräkelan valintaan

Opas avo- sekä hyrräkelan valintaan

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Kuinka valita itsellesi juuri oikea ja sopiva kela?

Kalastuksessa moni asia painottuu hyvin vahvasti omiin mieltymyksiin ja sama pätee myös kelojen kohdalla. Kaikista paras tapa löytää itsellesi sopiva kela on se, että otat oman vapasi mukaan kalastustarvikeliikkeeseen, jossa pääset kokeilemaan eri keloja yhdessä vapasi kanssa. On myös tärkeää, että vapa sekä kela ovat hyvin tasapainossa ja tätä ei välttämättä pysty hahmottamaan pelkkien tuotetietojen perusteella tilaamalla kelaa netistä. Kalastustarvikeliikkeiden ammattitaitoiset myyjät osaavat myös kartoittaa sinulle sopivaa kelaa sinun käyttötarkoituksiesi mukaisesti, joten älä pelkää kysyä vinkkejä alan ammattilaisilta. Mikäli budjettisi on rajallinen niin suurempi sijoitus kannattaa keskittää kelaan sillä ero halvimman ja keskihintatason kelassa on suurempi, kuin halvimman ja keskihintatason vavassa.

Kelaa hankkiessa kaksi tärkeintä avainkohtaa ovat:

  • Mitä kalastetaan
  • Halutaanko hyrrä- vai avokela

Avokela on suosituin kelatyyppi nykymarkkinoilla ja toimii se turvallisena valintana niin vasta-alkajalle, perheen pienimmille kuin kokeneemmallekin kalastajalle. Avokelat ovat helppokäyttöisiä ja ne vaativat vähemmän huoltoa, kuin hyrräkelat. Tämän lisäksi avokelat ovat pääsääntöisesti halvempia, kuin hyrräkelat sekä siimasotkujen selvittäminen on helpompaa. Myös kätisyys on vaihdettavissa, joten tuntumaa voi hakea molemmilta kammenpuolilta. Tämän vuoksi avokela toimii aloittelijaystävällisempänä vaihtoehtona. Avokela toimii oikeastaan kaikessa kalastuksessa pois lukien vetokalastuksessa.

Mitä tarkoitetaan avokelan kokoluokilla ja mitä merkitystä lukemalla on?

Olet löytänyt itsellesi mieleisen kelan, mutta samaa kelaa löytyy montaa eri vaihtoehtoa lukumerkinnöillä 1000, 2000, 2500, 3000. Nämä lukemat kertovat kelan kokoluokkaa, joka pitää sisällään seuraavat asiat:

  • Fyysinen koko sekä paino nousevat mitä isommaksi lukema muuttuu
  • Siimatilavuus suurenee kokoluokan suurennuttua
  • Myös jarruteho voi suurentua, kun verrataan esimerkiksi 1000 sekä 3000 kokoluokan keloja. Peräkkäisissä kokoluokissa jarruteho pysyy yleensä samana.
  • Puolausnopeus cm / kammenkierros suurenee

500-kokoluokan kela sopii lähinnä UL-kalastukseen. 1000-kokoluokan kela sopii niin microjigikalastukseen, jigikalastukseen, koskikalastukseen, kuin kevyeen ahvenen kalastukseen. 2000-kokoluokan kela sopii vielä hyvin yleiskokoluokaksi jigikalastukseen sekä sen lisäksi hauen- kuin kuhankin kalastukseen. 2500-3000 kokoluokan kelat alkavat lähennellä jo haukiosastoa, mutta 2500 kokoluokan kela sopii vielä raskaampaan ahvenenkalastukseen sekä kuhankalastukseen. 4000-kokoluokan kela suuntautuu jo oikeastaan kokonaan hauenkalastuksen puolelle, tätäkin suurempia kokoluokkia markkinoiltamme löytyy, mutta nämä alkavat olla jo oikeastaan tarpeettomia meidän kotimaamme järvien petokaloille.


Mitä kaikki merkinnät paketin kyljessä tarkoittavat? Puolausnopeus, välitys, siimatilavuus, laakereiden määrä? Onko painolla merkitystä?

Avokelaa hankkiessa myyntipaketin kyljessä saattaa olla pitkä litanja erilaisia numeroyhdistelmiä ja lukemia. Näissä on hyvin usein kerrottu kelan tarkemmat tekniset tiedot.

Välitys (5,3:1 / 6,4:1 jne)

Tämä lukema kertoo kuinka monta kierrosta puola pyörii ympäri yhden kammenkierroksen aikana. Esimerkiksi 6,4:1 välityksellä olevassa kelassa siima tekee 6,4 kierrosta yhden kammenpyöräytyksen aikana. Näillä lukemilla ilmaistaan onko kyseessä hidas vai nopeavälitteinen kela. Välitykseen vaikuttaa myös se, että kuinka paljon siimaa tulee kelalle yhden kammenpyöräytyksen aikana ja tätä lukemaa ilmaistaan termillä

Puolausnopeus (67cm:1 / 80cm:1 jne)

Keloja on tosiaan hidas- sekä nopeavälitteisiä, mutta tärkeämmäksi tekijäksi lopulta muodostuu tämä lukema joka kertoo, että kuinka paljon siimaa tulee kelalle yhden kammenpyöräytyksen aikana. Nimittäin jos sinulla on hakusessa jigikalastukseen optimaalisesti soveltuva kela, jonka haluat olevan nopeavälitteinen niin saattaakin olla niin, että kelassa jossa on pienempi välitys niin puolausnopeus onkin suurempi.

Siimatilavuus

Yksiselitteisesti siimatilavuus tarkoittaa, sitä että kuinka paljon siimaa mahtuu puolalle. Siimatilavuuteen vaikuttavat, että onko kyseessä matalalla- vai syvällä puolalla oleva kela ja mikä on puolan halkaisija.

Laakereiden määrä

Pakettien tai itse kelan kyljestä on myös usein huomattavissa eritavalla merkittynä lukemia “3+1, 4+1, 5+1, Bearings 9 jne“. Tämä lukema kertoo montako kuulalaakeria + liukulaakeria kelassa on. Tämä lukema on hyvin usein verrattavissa kelan kestävyyteen sekä siihen kuinka “pehmeä” kela on kelata. Laakerit ovat kuitenkin yksi kelan kalleimmista komponenteista, joten jokin kela jossa on esimerkiksi 3+1 laakeria saattaa olla kestävämpi ja sulavampi käyttää, kuin 8+1 laakerilla varustettu kela mikäli 3+1 laakeria ovat laadukkaammat, kuin yhdeksällä laakerilla varustetussa kelassa. Tässäkin tapauksessa kannattaa ottaa kela käteen ja tunnustella, että missä mallissa kelaus tuntuu mukavimmalta omaan käteen. Kestävyyskin on kompensoitavissa tasaisella huoltovälillä vaikka et ostaisikaan kaupan kalleinta kelaa.

Paino

Paino on lähinnä käyttäjän oma makukysymys. Kelan painon merkitys koostuu lähinnä siitä, että onko se tasapainossa vapasi kanssa. Liian etu- tai takapainoinen vapa saattaa tuntua epämukavalta käyttää. Tärkein ohje on kuitenkin se, että vavan kuuluu tuntua juuri sinun mielestäsi tasapainoiselta.

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon avokelan hankinnassa?

Onko tarkoituksesi hankkia avokela raskaampaan hauenkalastukseen? Muista ottaa huomioon, että tässä viehepainot lähenevät 100 grammaa ja siima kuormittaa sormeasi jokaisella heitolla ja heittäminenkin alkaa tuntumaan jo hieman epämukavalta. Pitkän päivän jälkeen saattaa sormestasi olla nahatkin jopa niin sanotusti “rullalla”. Kannattaa siis miettiä hyrräkelan mahdollisuutta hauenkalastukseen.

Mitä erilaiset “koodinimet” kelojen tuotenimikkeissä tarkoittavat?

LT, MHS, S, H, SX, FI. Erilaiset kirjainyhdistelmät kelojen nimen perässä ovat yleensä joko lyhenteitä kelavalmistajan omista konsepteista tai sitten näillä voidaan ilmaista kelan teknisiä- tai fyysisiä tarkennuksia sekä ominaisuuksia. Merkitykset lyhenteille löytyvät yleensä valmistajan omilta sivuilta. Alla muutama esimerkki lyhenteistä:

  • LT = Daiwan keloista tuttu merkintä, jolla tarkoitetaan Daiwan Light & Tought -konseptia, jossa keloihin on tuotu voimaa sekä jarrutehoa, mutta fyysinen koko sekä paino on pidetty kevyenä.
  • S = Tämä merkintä löytyy esimerkiksi meidän Abu Garcia Superior sekä Abu Garcia Zenon keloista. Tämä tulee Abu Garcian termistä “shallow spool depth“, eli tällä tarkoitetaan matalaa puolaa.
  • MHS = Edellämainittua Abu Garcia Superioria löytyy valikoimastamme 1000S ja 2000S malleina, mutta 2500 mallissa kirjainyhdistelmä muuttuu MHS. Tämä lyhenne tulee termistä “medium shallow spool depth“, joka tarkoittaa keskimatalaa puolan syvyyttä. Eli tässä 2500 mallissa puolan syvyys syvenee hiukan sekä samalla välitys ja puolausnopeus suurenee.

Moni saattaa mieltää hyrräkelan suoraan raskaampien kalojen kalastukseen tai pitää sitä hieman kovempien kalamiesten työvälineenä. Hyrräkelojen kehitys on kuitenkin ollut suurta, jonka myötä kehitys on myös ottanut suosiota käsivarresta kiinni. Markkinoilta löytyy nykypäivänä malleja niin kevyestä ahvenenkalastuksesta aina raskaaseen haukikalastukseen saakka. Hyrräkelalla heittämisen oppii lopulta todella nopeasti ja moni karttaakin hyrräkelaa juuri sen vuoksi, että sitä pidetään vaikeakäyttöisempänä kuin avokelaa. Hyrräkelalla heittokontrolli sekä heittotarkkuus ovat avokelaa parempia sekä peukalolla pystyt kontrolloimaan heittoja sekä pysäyttämään vieheen. Nämä ominaisuudet korostuvat entisestään kalastaessa raskaammilla vieheillä.

Hyrräkelan kokoluokat ja niiden merkitys?

Myös hyrräkelojen kokoluokat ilmaistaan numeraalisilla kokoluokituksilla. Hyrräkeloissa kokoluokat ilmaistaan usein 100, 150, 200, 300 jne. Hyrräkelan kokoluokista puhuttaessa mukaan astuvat myös muoto sekä välitys, joten pelkästään numeraaliseen kokoluokkaan ei kannata keskittyä.

Ahvenen kalastukseen hyrräkelaksi kannattaa valita matalaprofiilinen 70 – 100 kokoluokan mahdollisimman matalalla puolalla varustettu kela. Matalapuolaiset on herkempiä pyörimään heitossa kuin syvät puolat ja soveltuu näin paremmin kevyiden vieheiden heittämiseen. Kela voi olla magneetti- tai keskipakojarrulla varustettu, molemmat toimivat hyvin.

Ahvenen, kuhan sekä kevyeeseen hauenkalastukseen kannattaa valita matalaprofiilinen 150 kokoluokan matalaprofiilinen kela. Esimerkiksi Abu Garcia Salty Stage on hyvä valinta tähän hommaan. Kelan mukana tulee matala “finesse” puola ahvenelle sekä kuhalle ja syvempi puola paksummille siimoille esimerkiksi kevyeen hauenkalastukseen tai isojen kuhien kalastukseen live luotaimen avulla.

Hauenkalastukseen kannattaa valita 200-300 kokoluokan hyrräkela. Tämä voi olla joko matalaprofiilinen tai pyöreäpäätyinen kela.

Mitä muuta ottaa huomioon hyrräkelaa hankkiessa? Mikä merkitys välityksellä on ja onko kätisyys vaihdettavissa?

Painossa sekä laakerien määrässä pätee pitkälti samat säännöt, kuin avokelaa hankkiessa. Hyrräkelaa hankkiessa välitys sekä puolausnopeus ovat suuremmassa roolissa, kuin avokelojen kohdalla.

Välitys (5,4:1 / 6,4:1 / 7,1:1)

Hyrräkeloissa välitys kertoo tismalleen saman, kuin avokeloissa. Eli kuinka monta kierrosta puola pyörii ympäri yhden kammenkierroksen aikana. Hyrräkeloissa kuitenkin välityksellä on hieman merkitystä sen kannalta millaisilla vieheillä tai mitä kalaa kalastetaan. Nopeavälitteisimmät hyrräkelat ovat ideaaleja pohjalinja- sekä vertikaalijigaukseen. Keskinopealla välityksellä olevat kelat soveltuvat hyvin niin sanotuiksi yleiskeloiksi, niillä heität niin jigit kuin kovavieheet sekä niin isot kuin pienetkin. Hitaammalla välityksellä olevat kelat soveltuvat taas korkeamman vastuksen vieheille, kuten spinnerbaiteille sekä vaapuille.

Puolausnopeus (67cm:1 / 80cm:1 jne)

Hyrräkelojen kohdalla pätee puolausnopeuden kannalta samat asiat kuin avokelojen kohdalla. Kun hakusessa on nopealla välityksellä oleva matalaprofiilinen kela esimerkiksi ahvenenkalastukseen niin kannattaa myös keskittyä tähän lukemaan, joka kertoo kuinka monta senttimetriä siimaa tulee puolalle yhden kammenkierroksen aikana. Puolausnopeuteen vaikuttaa myös se, että kuinka paljon siimaa on puolattuna kelalle ja kuinka paksua siimaa käytetään. Asian voisi jopa tiivistää siten, että välitys voi olla “ihansama:1” sillä kaikki on kiinni juuri edellä mainituista seikoista ja siitä paljonko sitä siimaa rullalle tulee kammenkierroksen aikana. Omalla kelaustekniikalla ja kädenjäljellä on myös suuri merkitys.

Siimatilavuus

Yksiselitteisesti siimatilavuus tarkoittaa, sitä että kuinka paljon siimaa mahtuu rullalle. Siimatilavuuteen vaikuttavat, että onko kyseessä matalalla- vai syvällä profiililla oleva puola ja mikä on puolan halkaisija.

Laakereiden määrä

Myös hyrräkeloissa laakerien määrä toimii hyvin usein määrittäjänä sille, kuinka sulavasti kelaus tapahtuu.  Laakerit ovat yksi kelan kalleimmista komponenteista, joten jokin kela jossa on esimerkiksi 3+1 laakeria saattaa olla kestävämpi ja sulavampi käyttää, kuin 8+1 laakerilla varustettu kela mikäli 3+1 laakeria ovat laadukkaammat, kuin yhdeksällä laakerilla varustetussa kelassa. Hinnasta on hyvin usein pääteltävissä kuinka laadukkaita komponentteja kelassa on käytetty. Tässäkin tapauksessa kannattaa ottaa kela käteen ja tunnustella, että missä mallissa kelaus tuntuu mukavimmalta omaan käteen. Kestävyyskin on kompensoitavissa tasaisella huoltovälillä vaikka et ostaisikaan kaupan kalleinta kelaa.

Paino

Paino on lähinnä käyttäjän oma makukysymys. Kelan painon merkitys koostuu lähinnä siitä, että onko se tasapainossa vapasi kanssa. Liian etu- tai takapainoinen vapa saattaa tuntua epämukavalta käyttää. Tärkein ohje on kuitenkin se, että vavan kuuluu tuntua juuri sinun mielestäsi tasapainoiselta. Hyrräkeloissa tosin laadukkaasta sekä kevyestä joutuu tosin maksamaan hieman isomman summan, kuin vastaavanlaisesta avokelasta.

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon hyrräkelan hankinnassa?

Kun puhutaan erityisesti raskaasta hauenkalastuksesta niin hyrräkela on silloin oikeastaan ehdoton valinta. Näin vältytään etusormen kuormitukselta sekä kontrolli että heittotarkkuus saadaan pidettyä hyvänä.

Hyrräkelojen kehityksen myötä kevyempäänkin kalastukseen on tarjolla laajalti laadukkaita hyrräkeloja. Kun hypätään syvään päähän välineurheilua ja halutaan kaikki herkkyys irti esimerkiksi ahvensetistä niin hyrräkeloilla saadaan karsittua painosta pois jopa useita kymmeniä grammoja.

Hyrräkeloissa on hinnalla on suurempi merkitys, kuin avokeloissa. 100 eurolla saat avokelan, joka sopii täydellisesti kaikista kevyimpäänkin jigikalastukseen, mutta vastaavanlaisesta hyrräkelasta joutuu maksamaan lähemmäksi toista sataa euroa. 100-150 eurolla saa kuitenkin jo sellaisen hyrräkelan, jonka voi hyvillä mielin luokitella tummennetulla tekstillä hyväksi.


Mikäli sinulla on kysyttävää kalastusvälineistä tai esimerkiksi juuri keloista niin älä aristele kysyä kalastustarvikeliikkeiden myyjiltä tai alan ammattilaisilta. Allekirjoittanutkin vastaa mielellään teidän kysymyksiin tai antaa suosituksia esimerkiksi instagramin puolella @jakefishng.

Jarno Kangas, somevaikuttaja / Blogikirjoittaja