You are currently viewing Veneilijän turvavarusteet – Ursuit – Ruthless Edition paukkuliivit

Veneilijän turvavarusteet – Ursuit – Ruthless Edition paukkuliivit

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Itsestään ilmalla täyttyvät paukkuliivit ovat veneilijän tärkeimpiä turvavarusteita

Pelastus,- kellunta ja paukkuliivit ovat veneilijän tärkeimpiä turvavarusteita. Kalastajan näkökulmasta kuitenkin perinteiset pelastus- ja kelluntaliivit ovat kuitenkin hyvin usein tiellä kalastaessa suuremman kokonsa vuoksi ja tämän takia valitettavan monella pelastus- ja kelluntaliivit kulkevatkin vain veneessä mukana eikä veneilijän päälle puettuna. Paukkuliivit puolestaan ovat kevyet ja kompaktit ja ovat ne melkein huomaamattomat päällä.

Meidän valikoimastamme löydät nyt myös Huipputyylikkäät Ursuit Basicline Auto – Ruthless Edition automaattipaukkuliivit. Kevyt, miellyttävä automaattipaukkuliivi 160N nosteella. Materiaali on UV-suojattu. Liivissä on säädettävä vyötärönauha, haararemmi sekä puhallustäytin. Liivissä on 33g CO2 patruuna. Laukaisimen huoltoväli on 3 vuotta. Liivin sisällä on myös pilli.

CE, ISO 12402 rannikko ja avomerikäyttöön. Paino 900g. Takuu 3 vuotta.

Miten paukkuliivit sitten toimivat?

Paukkuliivit täyttyvät ilmalla veteen joutuessaan. Eli liivien sisällä oleva kuori täyttyy ilmalla, kun liivien laukaisin on kosketuksessa veden ja/tai paineen kanssa. Nykyajan liiveissä kuitenkin laukaisin on suunniteltu siten, että se vaatii sekä kosketuksen veteen, että myös paineen eli liivit laukeavat vasta henkilön ollessa veden varassa. Pitkiä aikoja oikein kosteassa tilassa säilöttynä liivit saattavat myös laueta, mutta tämä on harvinaista. Liiveistä löytyy automaattilaukaisijan lisäksi myös manuaalinen laukaisinnaru, jolla saat liivit laukaistua mikäli ne eivät laukea automaattisesti.

Oikeanlaisen paukkuliivin valinta oman painon mukaan

Tavallisissa pelastus- sekä kelluntaliiveissä koko on yleensä ilmaistu painon mukaan väliltä xkg – xkg. Paukkuliiveissä kuitenkin oikeanlaiset liivit valitaan nosteen mukaan ja liiveissä onkin yleensä mainittuna vain mistä kilomäärästä ylöspäin liivit ovat tarkoitettu. Nuorimmille sopivat paukkuliivit, jotka ovat nosteeltaan noin 100N. Pienimmille kuitenkin kannattaa hankkia ihan tavalliset pelastusliivit. 50-90kg painavalle henkilölle sopii noin 150N liivit, mutta jos painoa on yli 100kg niin on nostetta oltava vähintään 170N.

Painon lisäksi liivejä hankkiessa kannattaa ottaa myös huomioon oma pituus. Jos pituutta on esimerkiksi 185cm, mutta painoa 80kg niin kannattaa valita liivi, jossa nostetta on vähintään 170N. Tämä on sen vuoksi, koska pituudesta muodostuu niin sanottua vipuvoimaa, joka vastustaa veden varaan joutunutta kääntymään oikein päin. Mikäli koet epävarmuutta liivien nosteen riittävyydestä niin kannattaa ensisijaisesti valita isompinosteiset liivit, kuin liian pienet.

Paukkuliivien huolto

Lauettuaan paukkuliivit voidaan “uudelleenladata” uudella laukaisimella ja kaasupatruunalla. Eli paukkuliivit eivät myöskään ole kertakäyttöisiä. Paukkuliivien kunto on myös hyvä tarkistaa säännöllisesti tai vähintään ennen veneilykauden alkua.

  • Tarkista liivien ulkoinen kunto, myös remmien ja solkien on syytä olla kunnossa
  • Tarkista sulakkeen päiväys. Jos päiväys on mennyt umpeen on syytä hankkia uusi.
  • Punnitse patruunan paino: Patruunan ja kaasun yhteispaino on merkitty patrunaan kylkeen.
  • Täytä liivit paineilmalla tai käsipumpulla ja jätä ne odottamaan vuorokauden ajaksi.
  • Laukaisimen pohjassa on pieni neula, joka puhkaisee kaasupatruunan. Tarkista, että neula työntyy ulos laukaisimen pohjasta.

Jarno Kangas, somevaikuttaja / Blogikirjoittaja