You are currently viewing Talvi lähestyy – 5 vinkkiä pilkkimiseen

Talvi lähestyy – 5 vinkkiä pilkkimiseen

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Kelit alkavat pikku hiljaa vaipumaan pakkasen puolelle ja monella varmasti katseet ovatkin suuntautuneet jo jäiden odottelemiseen. Tässä artikkelissa käydään läpi viisi vihjettä ja vinkkiä, joiden avulla onnistut pilkkireissussa. Pilkkimistä voi harrastaa kuka vain ja lähestulkoon missä tahansa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Talvikalastuksessa hankittavien välineiden määrä on hieman suurempi, kuin kesällä kalastaessa sillä pilkkiessä tarvitset muutamia varusteita, jotka ovat välttämättömiä. Myös kotimaamme talvet saattavat aiheuttaa haasteita sillä välillä jäät ovat niinkin heikkoja ettei kokemattomammalla pilkkijälle ole paljoakaan jäille asiaa.  


Valmistautuminen talvikalastuskauteen sekä yksittäisiin reissuihin

Kun puhutaan talven tai kevään ensimmäisistä kalastusreissuista niin nämä ovat yleensä niitä, kun puolet tavaroista ovat jääneet matkasta ja toiminta saattaa muutenkin olla vähän sekalaista kaiken odotuksen ja jännityksen keskellä. Ensimmäiselle reissulle on mukavampi lähteä, kun kaikki tavarat ovat järjestyksessä sekä mukana. Pilkkivavoissa tarpeeksi siimaa ja sotkut selvitetty, kairan terä- tai teräpalat ovat hyvässä kunnossa, kaikki vieheet sekä apuvälineet ovat mukana ja naskalit kaulalla. On hyvä valmistautua myös yksittäisiin reissuihin, etenkin jos järvi ei ole ennastaan tuttu. Käytä hyödyksesi saatavilla olevia karttasovelluksia sekä ilmakuvia kalastuspaikkojen löytämiseen. Kaikuluotaimesta on myös erittäin suuri apu pilkkikalastuksessa ja niitäkin on nykypäivänä saatavilla todella suurella hintahaarukalla. Mikäli sinulla ei ole ahkiota tai säilytystilat reissuille ovat rajalliset niin kannettavat kaikuluotaimet ovat myös oiva ratkaisu. Näissä sinun ei tarvitse kantaa mukanasi muuta, kuin salibandypallon kokoinen kaikuluotain sekä oma puhelimesi, joka toimii kaikuluotaimen näyttönä.

Deeper | Garmin Strikecast


Uskalla kokeilla uutta!

Tuttuihin ja turvallisiin menetelmiin on varmasti helppo turvautua silloinkin, kun syönti on erittäin heikkoa. Kokeile ottaa vain mielikuvitus rajaksesi ja kokeile kaikkea uutta, jopa älytöntä. Allekirjoittaneellakin on ensimerkiksi yhdessä pilkkivavassa kiinni pelkästään päärynäpaino, jolla voi käydä pompottamassa pohjaa. Monta kertaa täysin hiljaisella reiällä, kun on käynyt tuolla viritelmällä kunnolla pöllyttämässä pohjaa on sivulta iskenyt suuri määrä kalaa reiän alle. Kokeile tuunata vieheitäsi, esimerkiksi monissa pystypilkeissä pystyt säätämään uintia pelkillä pihdeillä. Tai onko sinulla kenties, joku jigi joka on aina ollut takuuvarma suorittaja, mutta haluaisit pilkillä soveltaa sitä jotenkin. Näin on myös saanut alkunsa meidän talven uutuusjigi Orka Shad Hybrid. Markus Huovinen kehitti Hybrid Shad jigin pilkkireissullaan leikkaamalla Small Fish jigistä V-pyrstön irti ja liimaamalla sen Orka Shadin runkoon. Testimalli osoittautui heti ensimmäisten kalastuspäivien aikana äärimmäisen tehokkaaksi pilkkijigiksi isolle ahvenelle ja kuhalle. 

Nykypäivänä pilkkikalastus suomessa on myös laajentunut isolla kädellä siitä “perinteisestä” pilkkikalastuksesta. Nykypäivänä kuvioissa ovat vahvasti mukana jigipilkintä sekä parin viimeisen vuoden aikana suomeen on pikkuhiljaa rantautunut myös jenkkityylinen pilkintä pitkinä vapoineen sekä keloineen. Esimerkiksi ahvenen pilkinnässä pitkä ja erittäin herkkä pilkkivapa höystettynä 500-kokoluokkaisella avokelalla osoittautuikin sellaiseksi comboksi, joka teki itselle tuntemattomasta pilkkimismuodosta melkein jopa yhden suosikeista.

Mistä sai alkunsa jigivalikoimamme tuleva uutuus “Orka Hybrid Shad

Pukeudu lämpöisesti ja pidä itsesi kylläisenä

Kun olet pukeutunut lämpöisesti sekä pidät itsesi kylläisenä niin pilkkiminen on mukavempaa sekä keskittymiskykysi pysyy parempana. Kun kylmyys ja nälkä iskee niin jäällä istuminen ei välttämättä olekkaan niin mukavaa ja keskittyminen kalastamiseen saattaa herpaantua. Kerrospukeutuminen on erittäin tärkeää ja varsinkin hieman heikommilla jäillä liikkuessa kuivapuku on lähestulkoon ehdoton vaate. Muista pitää myös naskalit aina kaulalla sekä tutki jäätä. Esimerkiksi kevätjäillä auringon paahtaessa lumen alla piilevät uveavannot saattavat olla petollisia, mutta yleensä myös helposti havaittavissa.


Vaihda avantoa usein

Erityisesti ahven on liikkuva kala ja parvi saattaa hajaantua isollekkin alueelle, joten malta vaihtaa reikää tai kokeilla eri paikkoja vaikka kyseiseltä reiältä olisikin joskus tullut suuret saalismäärät. Tässäkin on toki kolikon kääntöpuolensa, niinkuin sanottua niin ahven on liikkuva kala ja mikäli kyseiseltä reiältä on useasti tullut hyvät saaliit niin maltillisella odottamisella parvi saattaakin ajautua suoraan alapuolellesi. Mutta silloin, kun tutkitaan vaikka uutta järveä tai vieraita paikkoja niin aktiivinen paikanvaihtaminen kannattaa. Itselläni on perussääntönä max. 2 minuuttia per reikä tai muutamat isot houkutusvedot hakevalla vieheellä, kuten pilkkijigipäällä varustetulla jigillä tai tasapainopilkillä. Mikäli houkutusvetojen ja nypyttelyjen jälkeen näytölle ei ilmesty mitään trafiikkia niin kannattaa matkaa suosiolla jatkaa seuraavalle reiälle.

Mikäli käytössä ei ole kaikuluotainta niin voi käyttää esimerkiksi seuraavia tapoja:

Morri – Laske morri suoraan pohjaan ja lähde nostamaan morria pohjasta kohti välivettä. Voit omalla tyylilläsi tasasin väliajoin tehdä pieniä nypytyksiä ja värisyksiä nostojen välissä.

Tasapaino- tai jigipilkki – Laske viehe väliveteen ja tee muutamia isompia houkutusvetoja sekä nypytyksiä ja viehettä aina välillä hieman alemmas aina sinne saakka kunnes viehe on pohjassa.


Sähköiset kairat tuovat helpotusta kairaamiseen

Perinteiset veivikairat ovat perusvarma valinta ja mikä harvinaista nykypäivänä niin veivikairoissa monet kairat ovat valmistettu suomessa. Nykypäivänä sähköisiä kairoja on saatavilla erilaisia ja ne tuovat helpotusta talven pilkkireissuille. Toistakymmentä reikää, kun on takana perinteisellä veivikairalla niin siinä rupeaa itse kullakin jo hieman hartioissa ja käsissä tuntumaan. Sähköisellä kairalla voit 20 reiän kohdalla todeta “olipas taas helppoa ja nopeaa“. Sähköisiä kairoja on saatavilla myös muovikierteellä ja näiden painot liikkuvat 1,6 – 2,2kg välillä ja näistä malleista saadaan paljon hyötyä esimerkiksi niille joilla ennastaan kulkee tavaraa paljon mukana ja jokainen karistettu kilo ahkion kyydistä on kotiinpäin. Akkuporakone sekä akkuväänninkairoilla hinnat ovat toki suhteellisen paljon korkeammat, kuin veivikairoilla mutta näillä saadaan pilkkiharrastuksesta kyllä paljon miellyttävämpää, etenkin jos reikiä tehdään jokaisella reissulla sen toistakymmentä.

Mora Ice Been runko painaa vain uskomattomat 1,6 kiloa. (https://www.normark.fi/tuotteet/mora-ice-bee)

Jarno Kangas, Kalastusaiheisen sisällön sisällöntuottaja / Blogikirjoittaja