You are currently viewing Jigin värin valinta – Mitä värejä mihinkin järvelle?

Jigin värin valinta – Mitä värejä mihinkin järvelle?

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Jigin värin valinta – Mitä värejä mihinkin järvelle. Mikä toimii kirkkaassa vedessä, entä mikä tummemmassa? Onko valoituksella merkitystä?


Otsikon kysymykseen on lähes tulkoon mahdotonta antaa täysin oikeaa vastausta. Etenkin jos kalastettavasta järvestä ei ole ennakkotietoja. Värin valinnassa kannattaa enemmän elää hetkessä, kuin tankata tiettyä väriä olettamuksen mukaan. Tässä artikkelissa kuitenkin tarjotaan muutamat vihjeet siihen, että millaiset värit oletetusti voisi toimia tietyissä vesistötyypeissä. Tästä artikkelista on myös hyötyä mikäli olet aloittamassa jigikalastusharrastusta eikä repertuaarista löydy vielä laajalti kattavaa värivalikoimaa.

Artikkelissa olevat vihjeet pohjautuvat omiin sekä muiden kalastajien kokemuksiin eikä vihjeillä voida taata, että joku väri toimisi täysin tietyssä vesistössä


Mikäli järvi ei ole entuudestaan tuttu tai olet vasta perehtymässä jigikalastuksen saloihin niin kalastus kannattaa aloittaa n. 5cm kokoisella jigillä joka väriltään imitoi luontaista pikkukalaa. Esimerkiksi kuorepitoisissa järvissä luonnollinen jigi voi olla hyvinkin tehokas sillä tämä imitoi petokalojen luontaista ravintoa.

Jigimalliksi kannattaa alkuun valita joko perinteinen lapiopyrstö tai hieman enemmän elävä paddle tail mallinen jigi. Kesälämpimillä tai kalan ollessa aktiivinen sirppipyrstöinen jigi on erittäin tehokas valinta sekä puolestaan vesien viiletessä tai kalan ollessa passiivinen kannattaa ehdottomasti kokeilla “kuolleen uinnin” jigejä. Tälläisiä ovat erilaiset V-pyrstöiset jigit, joita käytetään myös vertikaalijigauksessa.

Värin valinta kannattaa aloittaa vasta, kun on saanut tapahtumia johonkin tiettyyn jigimalliin. On hyvä kuitenkin muistaa, että jos kaloja ei ole niin tapahtumia ei tule vaikka tarjoaisi mitä viehettä, jonka vuoksi kaikuluotain on ehdoton apu jigikalastuksessa. Kannattaa olla myös ennakkoluuloton jigin värin valinnan suhteen ja kokeilla mitä oudoimpiakin yhdistelmiä. Mikäli se oikea otti väri löytyy niin pitää myös ottaa huomioon, että otti väri saattaa vaihtua päivänmittaan useaan otteeseen esimerkiksi sään, tuulen tai kalan aktiivisuuden muuttuessa, joten ei kannata myöskään luottaa liikaa yhteen otti väriin.

Vieraalla järvellä ensiksi yritetään selvittää mikä on järven syöttikalamassa. Onko se kuore, muikku, särki, ahven tai jotain muuta. Sen mukaan valitaan sitten jigityyppi millä lähdetään testaamaan kalastusta. Esimerkiksi jos syöttikala on suurempaa salakkaa, särkeä tai jotain korkeampi profiilista syöttiä aletaan uittamaan Orka Shad mallin jigejä eri kokoluokissa. Jos vesistössä on taas paljon pienta kuoretta tai muikkua silloin jigiksi kannattaa valita todella kapea runkoinen Orka Small Fish kuolleen uinnin omaava jigi. Tämä jigi on minun suosikkimalli yleisesti järvikalastuksessa. Sitten kolmantena tulee sirppipyrstöinen jigi mikä on jokapaikan höylä. Terhakkaasti tirraava sirppi saattaa olla päivän pelastaja kalastit sitten merellä tai järvellä. Tämä sirppipyrstö on usein minun oma aloitus jigi merellä kalastaessa.

Jigin väriä lähdetään yleensä hakemaan vesistön värin mukaan. Tykkään uittaa tummassa vedessä tummaa jigiä ja kirkkaassa taas vähän vaaleampia ja luomu malleja.

Jos nämä yllämainitut ei taas pelitä niin sitten yritetään lähteä ratkomaan peliä kirkkailla ärsyväreillä. Nämä kirkkaat ärsyvärit on usein esimerkiksi kuhan mieleen.

Joonas Väntti – Ruthless Fishing

Niin kuin yllä mainittu niin tummassa vedessä hieman tummemmat ja hillitymmät värit ovat yleensä toimivia ja kirkkaassa vedessä puolestaan hieman vaaleammat sekä luontaista syöttikalaa imitoivat värit ovat olleet kohdallaan. Tässäkin on kuitenkin syytä muistaa, että tämä kaava saattaa poiketa täysin eri vesistöissä. Voi myös olla, että jossain tummempi vetisessä järvessä hieman räikeämmät ja eloisammat värit ovat heti ensi kättelyssä se juttu.


Kalaa tavoitellessa jigikalastamalla kannattaa siis varata mukaan muutamia eri värikartan värejä sekä muutamia eri malleja. Hyvin monella aktiivisemmalla jigikalastajalla toki löytyy runsas valikoima eri jigejä, joka helpottaa kalastustilannetta siinä vaiheessa, kun kalat ovat päättäneet olla erittäin valikoivalla tuulella. Monella aloittelevalla tai passiivisemmalla jigikalastajalla valikoima puolestaan ei ole niin laaja ja tätä varten alle on koottu “mallikartta” siitä minkälaiset vieheet olisi alkutaipaleessa hyvä löytyä repertuaarista.


Oikean jigipään valinta myös ensiluokkaisen tärkeää

Oikean jigipään valinta on yksi merkittävimmistä tekijöistä jigikalastuksessa. Samalla myös yksi yleisimpiä kysyttäjä kysymyksiä jigikalastuksen kohdalla onkin, että minkä painoisen jigipään valitsen tai minkäkokoisella koukulla sen pitäisi olla? Jigipäällä on olennainen vaikutus itse jigin uintiin sekä jigipäätä valittaessa pitää ottaa myös huomioon veden syvyys, kalastettavan veden virtaukset- sekä lämpötila sekä tuuli. Lämpöisessä vedessä voidaan käyttää hieman normaalia painavampaa jigipäätä sekä kokeilla hieman agressiivisempaa uittoa. Kylmällä vedellä ja loppukaudesta puolestaan voi käyttää hieman kevyempiä jigipäitä, kun ahvenet alkavat hieman passivoitumaan. Virtaavassa vedessä puolestaan voidaan käyttää huomattavastikin painavampaa jigipäätä.

Seuraavalla taulukolla valitset vieheeseesi sopivan jigipään

Veden syvyysJigipään paino
1m3g
2m4-5-6g
3m5-6-7g
4m7-8-10g
5m10-12g
6m10-13-15g
7m10-13-15g
8m13-15-17g
9m13-15-17g
10m15-17g

Jarno Kangas, somevaikuttaja / Blogikirjoittaja