You are currently viewing Microjigaus – Jigikalastusmuoto nautiskelijoille

Microjigaus – Jigikalastusmuoto nautiskelijoille

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Lämmin kesäilta, kivikon ja kasvuston koristama matalikko ja herkimmästä päästä olevat kalavehkeet. Jokainen pienikin tärppi välittyy ohuen siiman ja kevyen aihion läpi käteesi. Kohdallesi osunut vauraampi ahven lyö vapasi mutkalle ja syke rupeaa kohoamaan. Tämä kalastusmuoto tarjoaa sinulle upeita hetkiä niin ahvenen, kuin kuhankin kalastuksessa.


Mitä on microjigaus?

Microjigaus perustuu perinteiseen heittojigaukseen, mutta tässä jigikalastusmuodossa käytettävät vieheet sekä välineet ovat huomattavasti kevyempiä. Microjigaus on parhaimmillaan matalassa vedessä lämpöisen veden aikaan, kun sekä ahvenet, että kuhat tavoitetaan matalasta. Optimaalisin syvyys microjigaukseen on 0,5 – 2metriä, mutta microjigaus toimii myös hieman syvemmässä vedessä, kun kalat ovat välivedessä tai pinnassa. Microjigaus on myös siitä miellyttävä kalastusmuoto, että siinä tavoitettavien kalojen kirjo on paljon laajempi kuin esimerkiksi perinteisessä heittojigauksessa. Microjigaus painottuu usein sellaisille alueille josta on tavoitettavissa myös kattavasti eri särkikaloja, joten kannattaa myös varautua siihen että yli kilon lahna päättää tulla kokeilemaan kevyen vapasi selkärankaa.


Minkälaiset välineet microjigaukseen?

Parhaimman elämyksen microjigauksesta saat kun sinulla on siihen tarkoitetut välineet. Tärkein “työkalusi” on vapa, joka on täysin kärkitoiminen ja viehesuositukseltaan 1-13g väliltä. Markkinoilta löytyy myös erittäin herkkiä todella pienellä viehesuosituksella olevia UL-vapoja, jotka sopivat hieman pienemmälle sekä keskivertoahvenelle. Mikäli kuitenkin tavoitteenasi on vauraammat ahvenet tai matalassa olevat kuhat niin ei välttämättä kannata ottaa marketin köykäsintä UL-vapaa, vaikka tässäkin toki kalastajan omat mieltymykset ovat vahvasti läsnä.

  • Allekirjoittanut suosittelee microjigaukseen vavaksi valikoimastamme löytyvää Ruthless Rods Micro vapaa.

UL- sekä microvavat ovat pääpiirteittäin painoltaan hyvin kevyitä ja microjigauksessa tavoitteena on tuntuman ja herkkyyden maksimoiminen, joten kelaksi soveltuu parhaiten 500-1000 kokoluokan avokela tai hyvin kevyt hyrräkela. Hyrräkelassa varjopuolena tosin on se, että tämän painoluokan jigipäitä käytettäessä optimaalisesti hyrräkelasta saa maksaa pitkän pennin.

  • Kelaksi microjigaukseen allekirjoittanut suosittelee Abu Garcian Superior 1000S avokelaa, joka löytyy myös allekirjoittaneen omasta microjigaus-setistä. Kyseinen kela löytyy myös meidän tuotevalikoimastamme.

Microjigauksessa myös siimalla sekä fluorocarbonilla on suuri merkitys, kun halutaan maksimoida tuntuma vieheeseen sekä tärppeihin. Siimana käytetään 0.06 – 0.10mm paksuista kuitusiimaa, kaikista ohuimmilla kuitusiimoilla saadaan maksimaalinen tuntuma, mutta nämä siimat eivät anna juuri laisinkaan anteeksi pohjakosketusten osalta. Mikäli tavoitekalana on ahven niin silloin fluorocarbonin käyttäminen perukkeena ei ole välttämätöntä. Näin saadaan pidettyä ohuen kuitusiiman tuoma tuntuma eikä pienten kevyillä jigipäillä varustelluiden jigien uinti kärsi. Mikäli tavoitellaan kuhaa tai alueella on mahdollisesti paljon haukia niin on suositeltavaa käyttää fluorocarbonperuketta.


Minkälaiset jigit sekä jigipäät microjigaukseen?

Microjigauksessa käytettävät jigit ovat pääpiirteittäin alle 5cm kokoisia. Jigit voivat olla lapiopyrstöjä, sirppipyrstöjä, v-pyrstöisiä kuolleen uinnin jigejä, rapuja, toukkia tai vaikka twistereitä. Itse suosin microjigauksessa todella pieniä lapiopyrstöjä sekä solakkarunkoisia jigejä, kuten esimerkiksi valikoimastamme löytyviä Orka Small Fish- sekä Orka Paddle Tail jigejä.

Jigipäät ovat maksimissaan noin 7gramman painoisia. Microjigauksessa toimivat erityisen hyvin volframi jigipäät, koska volframi on 70%:ia tiheämpää materiaalia kuin lyijy, ja se vajoaa vedessä huomattavasti lyijyä nopeammin. Volframista valmistetulla jigipäällä kalastettaessa käytettävä painopää voi olla merkittävästi kevyempi ja pienikokoisempi lyijystä valmistettuun painopäähän verrattuna. Volframi on erittäin kovaa materiaalia lyijyyn verrattuna ja se tarjoaa kalastajalle ennen näkemättömän tuntuman sekä vieheeseen että kalastettavan alueen pohjarakenteeseen. Pienen kokonsa ansiosta volframijigipäät sopivat erinomaisesti käytettäväksi solakkarunkoisten jigien kanssa. Volframi on niin ikää ympäristöystävällinen materiaali, eikä liukene veteen kuten lyijy. Myös microjigikalastukseen tarkoitetut microjigipäät sopivat loistavasti, mutta voit myös käyttää ihan tavallisia jigipäitä.


Miten löydän paikat microjigaukseen?

Microjigaukseen pätee samat paikkavinkit, kuin matalan vetelen kovaviehekalastukseen. Tähän vinkit löydät kalastusvinkit artikkelistamme “Ahventa matalasta vedestä | Miten kovavieheet toimivat“. Mikäli et halua keskeyttää tämän artikkelin lukemista avaamalla edellä olevaa linkkiä niin pääpiirteittäin microjigaukseen ottipaikat kannattaa etsiä seuraavista kohteista:

  • Kivikkoiset ja kasvustoiset matalikot
  • Matalat salmet sekä niemenkärjet
  • Matalassa vedessä olevat karikot sekä syvän veden läheisyydessä olevat karikot
  • Matalat penkanreunat sekä isommat patit

Jarno Kangas, somevaikuttaja / Blogikirjoittaja