You are currently viewing Ahventa matalasta vedestä | Miten kovavieheet toimivat

Ahventa matalasta vedestä | Miten kovavieheet toimivat

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Lämpöiset kesäpäivät ovat ahvenenkalastajan kulta-aikaa matalissa vesissä

Ahven on monelle pääasiallinen kalastuksen kohde ja kesän lämpöiset päivät tarjoavat ahvenenkalastajille loistavat puitteet meidän kansalliskalamme kalastamiseen. Ahven rakastaa lämmintä vettä ja vesien lämmön noustessa yli 15℃ tarjoaa ahvenenkalastus myös loistavat puitteet matalan veden ahvenenkalastukseen kovaviehein. Ahvenen tavoittaa myös loistavasti selkävesiltä ajoparveina.

Matalassa vedessä

Ahvenen tavoittaa parhaiten niemenkärjistä, karikoilta ja matalan kasvuston seasta. Mikäli tiedossa on paikka, joka sisältää kivipohjaa, pohjakasvustoa kuten ahvenvitaa tai matala niemenkärki niin elektroniikan voi käytännössä unohtaa kokonaan ja tarvitset mukaasi vain vavan sekä muutaman uistimen. Myös perinteinen mato-onki tarjoaa tähän vuodenaikaa otollisia saaliita esimerkiksi ihan mökkilaiturilta.

Minkälaisia kovavieheitä matalaan veteen?

Matalassa vedessä toimivat oikeastaan kaikki kovavieheet. Mukana kannattaa pitää kuitenkin muutamaa erityyppistä kovaviehettä joilla tavoitetaan eri vesikerrokset. Kevyet vaaput toimivat erinomaisesti sekä niin kutsutut “bladet” ovat myös ehdottomasti kokeilunarvoisia ahvenen matalanveden kalastukseen. Lisäksi erilaiset lippauistimet ovat erittäin luotettavia matalan veden vieheitä varsinkin silloin, kun ahven on hyvällä syönnillä ja lippojen agressiivinen uinti saa nämä raitapaidoiksi kutsutut ystävämme ärsyyntymään.

Minkälaisilla välineillä kannattaa ahventa kalastaa kovavieheillä?

Etenkin pienten ja kevyiden vaappujen heittäminen kevyellä ahvensetillä on miellyttävää ja helppoa, mutta kovavieheissä painoerot saattavat olla hyvinkin suuria ja etenkin painavien spinnereiden heittäminen kevyellä ahvensetillä saattaa olla hieman hankalaa. Kannattaa siis valita vapa sen mukaisesti, että viehesuositus kattaa painavimmatkin ahvenenkalastukseen suunnatut kovavieheet. Vavan tulisi olla kärkitoiminen, jotta puolestaan pienemille vieheille saataisiin parempi heitettävyys sekä puolestaan ahvenelle paras tartuttavuus. Kelaksi sopii lähestulkoon mikä tahansa 1000-2500 kokoluokan kela.

Ruthless Fishingin valikoimasta löytyy kattavat vaihtoehdot vapoihin, kun puhutaan ahvenen kalastuksesta kovaviehein. Erityisesti voin suositella vapaperheen uutta Ruthless Glass Series vapaa kyseiseen kalastukseen. Kyseisellä vavalla heität järeämmätkin kovavieheet ahvenelle sekä jämäkkä aihio selättää myös ahvenenkalastuksen lomassa siimanpäähän eksyneet hauet sekä kuhat. Tämä vapa toimii myös erinomaisesti jigikalastuksessa sekä toimintansa vuoksi voisi vavan nimetä jopa “yleisvavaksi” vaikka käytännössä tälläistä termiä ei kalastusvavoissa voidakkaan käyttää. Ruthless Glass Series vapa on kuitenkin loistava valinta mikäli halutaan pärjätä yhdellä vavalla, jolla voi kalastaa niin ahvenet, kuhat kuin hauetkin. Lisäksi vapaperheestä ennastaan tuttu Ruthless Rods Perch on myös loistava valinta ahvenen kalastukseen kovavieheillä. Nopeatoimisuus ja keveys tekevät erityisesti vaappukalastuksesta erittäin miellyttävää

Jarno Kangas

Myös jigit toimivat ahvenen matalanveden kalastuksessa

Jigit ovat myös tehokas tapa kalastaa ahventa matalasta. Jigikalastus pitää myös sisällään laajan valikoiman erilaisia jigikalastustapoja sekä erilaisia rigaustapoja, joita käyttämällä voidaan mahdollistaa esimerkiksi oikein tiheässäkin kasvustossa jigin uittaminen. Lisäksi myös matalassa kalastaessa päästään loistavasti hyödyntämään microjigausta. Kevyet jigipäät, pienet jigit sekä erittäin kevyet vehkeet vievät ahvenenkalastuksen nautinnon täysin uudelle tasolle. Ahvenen matalanveden jigauksessa paikkoina toimivat tismalleen samat paikat, kuin vaapuilla ja kovavieheillä kalastaessa.

Kivikko – Kasvusto – Virta | Pyhä kolminaisuus

Jarno Kangas, somevaikuttaja / Blogikirjoittaja