You are currently viewing Kevät lähenee – Kalastajan muistilista

Kevät lähenee – Kalastajan muistilista

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Kevät lähenee ja avovesikuume kipuaa jo kohti kriittisiä lukemia ja osa onkin päässyt korkkaamaan jo avovesikauttaan. Myöskin allekirjoittanut pääsi avaamaan avovesikautensa hieman nopeammalla lähtöaikataululla ja itse kalastushetkessä sitä tulikin sitten huomattua, että vaikka ja mitä oleellisia asioita puuttui matkasta. Siimaa ei ollut kelalla, kuin parisenkymmentä metriä eikä lukoista tai leikareista ollut harmaintakaan aavistusta. Alle on koottuna kalastajien muistilistaa, että mitä kannattaa ottaa huomioon ennen avovesikauden aloitusta, jotta ensimmäisillä reissuilla keskittyminen ei menisi puuttuvien välineiden tai tarvikkeiden mielessä pyörittelyyn.

Ennen, kuin hypätään listan pariin niin fiilistellään vielä omaa avovesikauden avausta videon muodossa!

Kelan huolto sekä siiman vaihto

Kelat olisi hyvä huoltaa vähintäänkin kerran vuodessa, etenkin jos kyseessä on kalliimpikin investointi. Mikä olisikaan suotuisampi ajankohta kuin ennen avovesikauden aloitusta, tällöin saadaan kela täyteen toimintakuntoon sekä parhaimmillaan päästään lievittämään tuskaista avovesikuumetta.

Tulevaan kauteen on huomattavasti miellyttävämpää suunnata tuoreilla siimoilla sekä huolletulla kelalla

Vuosihuollossa kelaa puretaan vain kevyesti osiksi ja keskitytään siihen, että saadaan liat irti liikkuvista osista, jonka jälkeen nämä öljytään ja rasvataan. Huoltamiseen tarvitset nukkaantumatonta kangasta, tapsipuikkoja, ruuvimeisselin sekä öljyä ja rasvaa. Suositeltavaa on pitää myös lähistöllä kelan mukana tullutta tai netistä löytyvää räjäytyskuvaa.

Täysihuollossa kela puretaan täysin atomeiksi ja jokainen osa puhdistetaan ja tarpeen mukaan myös rasvataan tai öljytään. Myös purkamisen yhteydessä havaitut vialliset osat uusitaan tarpeen vaatiessa. Kelan täyshuolto vaatii erityistä tarkkuutta, aikaa sekä perehtymistä kelan purkamiseen ja kasaamiseen. Mikäli ajatus kalliin kelasi purkamisesta atomeiksi arveluttaa niin kannattaa kysyä kelan maahantuojalta huollon mahdollisuutta. Monissa kalastusliikkeissäkin on nykypäivänä tarjolla kelahuolto-palveluita, joita myös voi käyttää hyödykseen.

Ennen ensimmäistä reissua on myös hyvä tarkistaa siiman kunto keloissa. 

Onko siimaa tarpeeksi puolalla? Onko siima lähtenyt rispaantumaan? Onko siima haalistunut täysin? Yleisesti ottaen etenkin kuitusiiman vaihtoväliä voidaan pitää suhteellisen pitkänäkin, mutta on aina hyvä tarkistella siiman kuntoa ja sitä, että onko sitä tarpeeksi. Mikäli olet myös laittamassa valmiiksi peruketta tai tapsia siiman päähän kannattaa leikata muutama metri siimaa pois sillä siima kuluu aina eniten juuri tapsin tai perukkeen yläpuolelta.

Meidän kuitusiimat sekä fluorocarbonin löydät tästä linkistä!


Tarkista koukkujen sekä jigipäiden kunto

Terävät koukut ovat avainasemassa, kun halutaan että kala pysyy kiinni. Moni saattaa miettiä, että onko tämä nyt hieman turhanpäiväistä lähteä vaihtelemaan koukkuja vieheisiin. Tämä ajatus saattaa kuitenkin muuttua hyvinkin nopeasti, jos iso kala pääsee irti sen takia, että ottivieheessä sattuikin olemaan ruosteiset tai tylsät koukut. Koukkujen vaihtaminenkaan ei vaadi isoa sijoitusta, kun tähän hommaan tarvitset vain rengaspihdit sekä uudet koukut.

Etenkin jigikalastajalla jigipäät ovat jigikalastuksen perustana ja ennen ensimmäistä reissua onkin hyvä tarkistaa, että jigipäät ovat ehjiä ja niissä on terävät koukut. On myös tärkeää, että mukana on tarpeeksi jigipäitä oikealla painolla sekä koukkukoolla. Mikäli tykkää olla järjestelmällinen niin jigipäät kannattaa myös järjestellä esimerkiksi vieherasiaan, jolloin on helppo ottaa oikean painoinen jigipää oikealle koukkukoolla.

Meidän jigipäät löydät tästä linkistä!


Muista myös pientarvikkeet sekä muut välineet

Pientarvikkeet ja välineet kuten lukot, perukkeet, siimasakset, pihdit ja leikarit ovat sellaisia joita tarvitsee aina. Onkin hyvä tarkistaa, että kaikki pienimmätkin kilkkeet löytyvät, jotta kalastus ei kärsisi jonkun pienen tarvikkeen puuttumisen vuoksi. Tällöin sinun on myöskin helpompi lähteä kalaan, kun viime hetkillä ei tarvitse huomata, että lähimyymälästä tarvitseekin käydä hakemassa lukkoja tai pitkäkärkiset pihdit. Pakit, viehelaatikot sekä viehepakit kannattaa myös tuoda kuiviin tiloihin mikäli ne on talven yli olleet kosteissa tiloissa. Tämä on myös hyvä hetki putsata nämä ylimääräisestä liasta ja saada kosteus pois. Tämän jälkeen nämä voidaankin jättää johonkin kuivaan kulmanurkkaukseen odottelemaan avovesikauden alkua.

Alle kasattuna pieni lista pientarvikkeista ja välineistä mitkä ovat hyödyllisiä tai peräti välttämättömiä kalastusreissulla:

  • Viehelukkoja
  • Perukkeita / valmiita fluorotapseja
  • Leikareita
  • Kuitusiimasakset
  • Puukko tai veitsi
  • Pappi tai muu väline kalan tainnuttamiseen
  • Haavi
  • Pitkäkärkiset pihdit
  • Rengaspihdit
  • Aurinkolasit
  • Mittanauha tai mittatarra
  • Viehelaukku- tai pakki sekä vieherasioita
  • Ensiapulaukku
  • Hyvää mieltä ja tarpeeksi vieheitä tankattuna kohti tulevaa kautta

Näillä vinkeillä kohti kevättä ja kesää. Näillä vinkeillä voit suunnata keskittymisesi itse kalastukseen ja karistella pahimmat tulevan avovesikauden poltteet pois hartioilta.


Jarno Kangas, Kalastusaiheisen sisällön sisällöntuottaja / Blogikirjoittaja