You are currently viewing Ruthless Fishing suosittelee – Orka King Crab rapujigit

Ruthless Fishing suosittelee – Orka King Crab rapujigit

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

Vaihtelua tavallisille jigeille – Orka King Crab rapujigit

Rapujigejä löytyy markkinoilta kokoajan yhä enemmän ja enemmän ja yhä useamman kalastajan repertuaarista näitä ahvenen herkkupaloja jo löytyykin, mutta silti kokonainen läpimurto rapujigien osalta on vielä tekemättä.

Kurkkaa videolta Joonaksen huikea ahvenenkalastusvideo, jossa rapujigit tarjoilivat melkoisia onnistumisia!

Rapujigejä voidaan käyttää kaikissa vesistöissä, mutta parhaiten ravut toimivat vesistöissä joista rapua löytyy. Rapupitoisissa vesistöissä ahven saalistaa pääosin pohjalinjassa ja ravut ovat niiden luontaista ravintoa. Rapu on myös erittäin ravinnerikas ravintolähde petokaloille minkä vuoksi se tarjoaa hyvät mahdollisuudet suurahveniin. Esimerkiksi valtavista ahvenistaan tunnetussa maailmankuuluisassa Perchzillassa ravuilla on suuri merkitys ahventen kasvussa. Rapu itsessään ei juurikaan viihdy tasaisilla alueilla vaan paremminkin kivikko- tai kasvustopohjilla joista sen on helppo löytää suojaa petokaloilta. Esimerkiksi täplärapu tykkää oleskella myös hieman syvemmissä vesissä, joten kalastus ei tarvitse myöskään painottaa pelkästään mataliin penkkoihin. Koska ravut viihtyvät pääosin kivikkoisissa sekä kasvustoisissa paikoissa niin on viistoluotauksella varustetusta kaikuluotaimesta suuri apu.

Ravut ovat petokalojen herkkua!

Rapujigejä löytyy monessa eri värissä ja tämä ei ole pelkästään myyntikikka. Esimerkiksi rapuistutuksia tehdessä näiden värikirjo on yllättävän laaja. Ei siis kannata turvautua pelkästään yhteen väriin. Kokonsa puolesta taas yleisin rapukoko mikä ahvenen vatsasta löytyy on 4-7cm, mutta isompaa ahventa etsiessä ei missään nimessä kannata pois sulkea yli 7cm rapujigejä, päinvastoin. Merellä puolestaan saattaa paremmin toimia juuri nämä 4-7cm jigit sillä merellä rapujigit ovat tarkoitettu imitoimaan katkoa sekä kilkkiä. Ravut ovat aktiivisimmillaan hämärässä, joka todennäköisesti johtuu siitä että silloin ne eivät ole yhtä alttiita saalistukselle. Tämän vuoksi rapujigiä kannattaa tarjota vielä auringonlaskun aikaan sekä sen jälkeen. Ravustuksen parhaat ajat ajoittuvat Elo- sekä Syyskuulle, jolloin rapujigiä kannattaakin tarjota urakalla. Ahven kuitenkin saalistaa rapua ympäri avovesikauden ja etenkin täplärapu viihtyy myös hieman syvemmissä vesissä, joten rapujigejä ei kannata jättää unholaan vielä silloinkaan, kun ahvenet siirtyvät Syys ja Lokakuun kieppeillä syvemmille vesille.


Rapujigien koukutus ja kuinka niitä uitetaan?

Poiketen tavallisista jigeistä rapujigit koukutetaan niin sanotusti peräpäästä. Rapu käyttää saksiaan niin ravinnon hankkimiseen, kuin puolustautumiseen. Ravun puolustaessa saalis tulee hyvin usein yläviistosta, jonka vuoksi rapujigit pyritään rigaamaan aina tätä asetelmaa vastaavaan asentoon ja helpoin ratkaisu tähän ovat erilaiset Stand Up-jigipäät.

Ravun saksissa olevat ilmataskut nostattavat ravun sakset veden alla pystyyn, jolloin rapujigi saadaan imitoimaan puolustautuvaa rapua.

Stand up jigipää on se perinteisin ja helpoin tapa rigata rapujigi, mutta rapujigien yleistyessä myös muut rigaustavat ovat yleistyneet. Stand up jigipään ohella vaihtoehtoisia rigaustapoja ovat esimerkiksi cheburashka– sekä luotipaino rigaukset. Näillä rigaustavoilla itse rapujigistä saadaan painoton, jolloin saalistavan ahvenen on helpompi saada se suuhunsa. Cheburashka- sekä luotipainorigausten kanssa kannattaa käyttää offset koukkua.

Orka King Crab rapujigi cheburashka painolla sekä offset koukulla.

Ravut liikkuvat yleensä kohtalaisen hitaasti ja tämä kannattaa muistaa myös jigauksen yhteydessä. Uitto rapujigeillä saa olla siis hyvinkin hidasta ja välillä hetkellinen paikallaan värisyttely sekä nypyttely voi olla se kaikista tehokkain keino. Rapujigillä uitto tapahtuu pohjalinjassa, jotta pysytään niin sanotusti täydellisessä imitaatiossa. Välivedestäkin saattaa ahven napata kiinni, mutta tällöin voidaankin puhua harhaantuneesta ahvenesta. Välillä ahven saattaa myös pidempään väijyä pohjassa olevaa rapua lyhyeltä etäisyydeltä ja vasta sitten napata kiinni, joten välillä rapujigiä voi kokeilla ihan vain värisyttää paikallaan. Rapujigit toimivat myös virtavesissä ja erittäin tehokkaita ne ovatkin juuri paikoissa joissa veden virtaus on hieman miedompi. Tällöin uitto tapahtuu pääosin vavalla sillä itsessään virta värisyttää rapujigiä houkutellen kalat ottamaan kiinni.

Rapujigien kanssa voidaan käyttää hieman tavallista jigipäätä painavampia painoja sillä rapujen lättänä muoto sekä ilmataskut jarruttavat rapujigin vajoamista. Ravuilla jigatessa myös pohjatuntuman säilyttäminen on erittäin tärkeää, joten painon kanssa ei tarvitse arkailla. Vavaksi sopii mikä tahansa jigikalastukseen soveltuva vapa. Rapujigillä kalastaessa kannattaa käyttää kuitenkin paljon hyödyksi vavalla uittoa, tällöin ei kuitenkaan kannata käyttää sitä kaikista herkimmällä kärjellä varustettua vapaa, jotta niin sanottu käsiala saadaan pidettyä siistinä. Hieman jämäkämmällä kärjellä saadaan tehtyä maltillisempia nypytyksiä.


Meidän Orka King Crab rapujigit löydät jälleenmyyjäliikkeistä ympäri suomea sekä meidän verkkokaupastamme. Käy tilaamassa omasi!

5,5cm version kanssa kannattaa käyttää #2 koukkukoon Ruthless Stand Up jigipäätä sekä 7,5cm version kanssa kannattaa käyttää #1/0 tai #2/0 koukkukoon Ruthless Stand Up jigipäätä.

Jarno Kangas, Kalastusaiheisen sisällön sisällöntuottaja / Blogikirjoittaja