You are currently viewing 5 vinkkiä kohti suurempia kalasaaliita!

5 vinkkiä kohti suurempia kalasaaliita!

  • Artikkelin kategoria:Kalastus

1. Paikkojen kartoittaminen. Aloita kalapaikkojen tutkiminen jo hyvissä ajoin kotisohvalta. Hommaan sopivat erilaiset karttasovellukset, sekä Googlen satelliittikartat. Satelliittikarttojen avulla matalien merenlahtien ja järvien kasvustoalueet löytyvät helposti. Isot ahvenet viihtyvät kasvustoissa ja niiden läheisyydessä.

2. Kaikuluotain apuvälineenä Kaikuluotain on erinomainen lisävaruste ahvenparvien paikallistamiseen ja isompien saaliiden saamiseen. Luotaimella löydät pohjassa esiintyvät kasvustot ja kivikot, sekä niiden ympärille parveutuneen syöttikalan. Kun tällainen paikka löytyy, on sen läheisyydessä usein myös isompia ahvenia.

3. Välineet. Isojen ahventen kalastuksessa välineiden on oltava kunnossa. Ahvenenkalastuksessa kannattaa suosia nopeatoimista vapaa, jonka kärkiosan tulisi kuitenkin olla ”pehmeä”. Ahvenella on nopeat liikkeet ja herkät suupielet, joten vavan tulee myötäillä siiman päässä taistelevaa kalaa. Itse käytän alle 10 gramman painoisille vieheille Ruthless Rods Micro -vapaa ja painavammille vieheille Ruthless Rods Perch -vapaa. Siimaksi kannattaa valita venymätön kuitusiima, joka välittää ahventen tärpit kalastajan käteen. Käytän itse Ruthless 4-Braid ja 8-Braid kuitusiimoja. Kuitusiiman jatkona kannattaa käyttää fluorocarbon-peruketta, sillä isot ahvenet saalistavat haukien kanssa samoilla paikoilla. Fluorocarbon suojelee kuitusiimaa hauen hampailta, ja teräviltä kiviltä. Fluorocarbon-peruke myös lisää kalastustehokkuutta etenkin kirkkaissa vesissä, koska materiaali on veden alla kalalle näkymätöntä. Itselläni on käytössä 0.35-0,50mm vahvuista Ruthless 100% Fluorocarbonia.

4. Jigit. Iso ahven on ronkeli syömään, joten jigiä ja sen väriä kannattaa vaihtaa aktiivisesti. Joinain päivinä ahven saattaa napata pieneen jigiin, välillä taas isoon. Joskus kalalle kelpaa lapiopyrstöinen jigi, toisinaan taas eloton uinti ja jonain päivänä erittäin terävästi sirraava sirppipyrstö on paras ottikone. Jigirasiaan kannattaa tästä syystä valita riittävästi erikokoisia, värisiä ja erilaisen uinnin omaavia jigejä. Ahvenjigit voidaan jakaa uintinsa perusteella kolmeen ryhmään: lapiopyrstöihin, sirppipyrstöihin ja ”kuolleen uinnin” jigeihin. Omat suosikkijigini ahvenelle: – Elottoman uinnin specialisti Orka Small Fish – Sirraavaan uintiin sirppipyrstöinen Orka Shad Tail – Lapiopyrstöksi jokapaikan höylänä tunnettu Orka Shad.

5. Kalastaminen. Kalasta syksyllä koko valoisa aika. Ahven syö harvoin koko päivän, joten on tärkeää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Vesille kannattaa mennä ennen auringon nousua ja kalastaa sitkeästi auringon laskuun asti, vaikkei aikaisemmin päivällä olisi tullut tärppiäkään. Liiku ahventen mukana. Ahvenet liikkuvat aktiivisesti ja vaihtavat paikkaa nopeasti. Kun parvi on paikallistettu, on toimittava nopeasti. Homma helpottuu, jos veneessä on useampi kalastaja. Tällöin heitoilla voidaan haravoida isompaa aluetta ja parvi voidaan paikallistaa uudestaan nopeasti, vaikka se olisi päässyt jossain vaiheessa karkaamaan.

KATSO ALLA OLEVALTA VIDEOLTA KUINKA JOONAS JA KEIJO ETSIVÄT ISOJA AHVENIA.